”Jag gick på längdskidgymnasium och har tävlat en del. Men det jag tycker mest om är att bara knäppa på mig skidorna och ge mig ut i skogsspåren. Eller så far jag ut och går på skidorna i naturen.

Det behöver inte gå fort utan mamma, pappa och kompisar kan hänga med. Nu finns det så kallade skin-skidor som är näst intill vallningsfria.

Att åka långfärdsskridskor är världens grej! Jag var ute med kollegorna häromdagen. Då är det viktigt att man hör av sig till anhöriga om vilken väg man tar och att man har isdubbar, livlina, ispik och torra ombyteskläder med sig. På en del sjöar finns det plogade vägar på isen.

Bara fantasin sätter gränser

Om man vill träna ute kan man göra nästan vad som helst, promenera med eller utan stavar, eller hitta ett utegym.

Här har gymmet fina träställningar och så finns det stenar som man kan använda som vikter för att anpassa träningen efter sig själv. Eller så gör man lite armhävningar och situps när man kommer hem från en springtur. Bara fantasin sätter gränser.

Just nu har vi 22 minusgrader. Då brukar de flesta stanna inne, men om man är träningsnarkoman finns det värmeväxlare, en grej som man sätter i munnen så att det blir behagligare att andas.”

Så håller du värmen

Lager på lager är grejen. Underställ i ull eller funktionsmaterial närmast kroppen. Det ska sitta tajt. Är det riktigt kallt kan du ha ett mellanlager med tajts och tröja i funktionsmaterial. Ytterst en vindfodrad skaljacka och överdragsbyxor. Jackan ska ha stretch över ryggen så att du kan röra dig ordentligt.

På fötterna är ullsockor bra. Det finns också eldrivna värmesockor där du kan styra värmen med bluetooth via telefonen. Bra skor är viktigt. Är det snö och is så är icebug-skor med dobbar jättebra.

Ha bra handskar och halsduk eftersom alla jackor inte sluter helt tätt. Mössa eller pannband är viktigt, för mycket värme försvinner annars från huvudet.