I Gävle infördes hårdare restriktioner redan på tisdagen. Utöver de restriktioner som funnits länge gäller nu munskydd dygnet runt i kollektivtrafiken och på trånga arbetsplatser, som frisörsalonger och skolor. På arbetsplatser där det pågår större utbrott ska anställda undvika att vistas ute i samhället.

Bakgrunden är den ökande spridningen av coronaviruset och framförallt den extra smittsamma brittiska varianten. Cirka 450 sådana ”brittiska” fall har hittills upptäckts i Gävleborg, skriver Arbetarbladet.

Kunder ringer och frågar om munskydd

Olivia Lundberg Sörling jobbar på frisörsalongen Noomi. De har sedan länge använt munskydd när de friserat äldre personer eller personer som bett om det.

Men så fort de hårdare restriktionerna kom bestämdes det att personalen ska ha munskydd i arbetet med alla kunder. Flera kunder har ringt och frågat om de ska ha munskydd när de kommer. Frisörerna rekommenderar att kunderna tar med sig egna skydd men det finns också i salongen.

Olivia Lundberg Sörling jobbar på frisörsalongen Noomi i Gävle.

– Jag tänker ju på det ibland, att vi har kontakt med människor under en längre tid och det ökar risken att bli smittad. Det är klart att jag inte vill ha corona, men jag är inte jätteorolig. Jag ser inte mig själv som riskgrupp, säger Olivia Lundberg Sörling.

Munskydd i butiker

I Stockholm kom det också hårdare restriktioner på tisdagen.  Mellan vecka sex och sju ökade antalet covid-19 fall med 27 procent i region Stockholm, enligt Svd.

Utöver munskydd i kollektivtrafiken rekommenderas att munskydd bärs i trånga inomhusmiljöer, som i mataffären.

Märkte skillnad på tunnelbanan

Carolin Löfling på Hemköp City i Stockholm märkte skillnad samma dag på tunnelbanan när hon åkte hem från jobbet.

– Det var en stor förbättring. I vanliga fall brukar folk titta lite snett på mig när jag har munskydd, som att man överdriver. Men igår var det betydligt fler som hade det.

Hon brukar själv inte ha munskydd på jobbet, men alltid privat när hon själv går och handlar eller åker kollektivt. 

Carolin Löfling jobbar på Hemköp City i Stockholm.

– Jag märker att det är fler som har munskydd tidigt på morgonen i kollektivtrafiken. Det är väl då vi som möter mycket folk på jobbet, som handel och bygg, åker till jobbet. Senare på morgonen när kontorsfolket åker är det fler som sätter sig nära och inte har munskydd. 

Får visir av arbetsgivaren

På butiken där Caolin Löfling jobbar får alla som vill ett visir. De som vill ha munskydd får stå för dem själva, än så länge. 

– Vi har inte fått någon feedback från företaget än om hur vi ska hantera de hårdare restriktionerna. Det känns också lite svårt att tolka, menar de att bara kunderna ska ha munskydd eller gäller det även oss som jobbar?

På Hemköp City finns alltid flera trängselvärdar på plats. De stänger dörrarna om de tycker att det börjar bli för mycket folk.

– En del kunder är nonchalanta och vi får påminna om att hålla distans. Men det märks att de flesta kunderna uppskattar att vi har trängselvärdar. Vi har till och med fått små kort skickade till oss från kunder som tackar för detta.

Nya regler för butiker i hela landet

På en pressträff på onsdagen kom regeringen och Folkhälsomyndigheten med ytterligare regler och restriktioner som ska gälla hela landet. Bland annat ska det bara tillåtas att en i familjen handlar. Butiker ska alltså stoppa hela familjer eller kompisgäng i butikerna. 

Maxtaket för hur många kunder det får vara inne i butikerna ska sänkas. På presskonferensen sa Johan Carlson på Folkhälsomyndigheten att de fortfarande diskuterar med Svensk Handel om exakt hur det ska räknas ut. 

– Vi vet att handelsplatser och butiker skapar problem med trängsel. Därför vill de skärpa åtgärderna. Antalet personer som får vistas i butiker, köpcentrum gym och gallerior ska snart sänkas, säger Johan Carlson.