Sveriges länsstyrelser slår i en ny rapport larm om att folk struntar i coronarestriktionerna. Länsstyrelserna anser att det krävs fler och tydligare åtgärder i framförallt större livsmedelsbutiker för att motverka trängsel. Exempelvis butiksvärdar som påminner människor att hålla avstånd, att inte placera populära varor så att trängsel uppstår och att minska maxantalet besökare, eftersom människor trängs vid kassorna.

Butiksanställda som Handelsnytt talat med bekräftar att regeln att handla ensam inte alltid följs. 

Hur sköter sig kunderna i påskhandeln?

Lille-Mor Larsson Willys Almby Örebro:

– Folk är lite dåliga på att följa regeln att handla ensam. Särskilt skolungdomar, men ibland också hela familjer. Vissa glömmer att hålla avstånd, men de flesta är förstående när vi säger till. En vakt håller koll i butiken. När datorn visar att vi har 160 kunder ställer han sig vid entrén för att reglera maxtaket 200. Trycket minskar lite av att vi har ökat vår e-handel till 110 kunder per dag.

Bild: Privat

Emma Sundin Nyss bytt från Ica Kvantum Liljeholmen till Bromma, Stockholm:

– Jag tycker verkligen inte att folk följer det här med att handla ensamma. Jag har själv stått i entrén och varit tvungen att stoppa folk. Det är alla möjliga människor som går in flera stycken, möjligen är det lite vanligare att medelålders par och ungdomar går in tillsammans. Det kräver mycket personal och tar mycket tid att hålla koll. Jag har inte upplevt att det blivit hotfullt med det är jobbigt nog när folk ifrågasätter reglerna.

Bild: Privat

Andreas Olovsson Ica Kvantum Piteå:

– Helt okej. Många har varit osäkra på vad som gäller, men det har klarnat. Vi får släppa in max 188 kunder och det sköts med hjälp av ett räkneverk vid entrén. Fast det där med att handla ensam efterlevs inte alltid av barnfamiljer och ungdomar. Vi är trygga med att påskhandeln kommer funka med alla hjälpmedel. Vi spritar kundkorgar och skannrar regelbundet och alla anställda som vill får ha visir och munskydd.

Helene Olsson Stora Coop Stadion Malmö:

– Vi har inte haft problem med trängsel, men på torsdag och fredag blir det nog mycket kunder. Ibland kan det bli tjafs om man säger till. Folk tar inte restriktionerna på allvar fast den tredje smittvågen är här och intensivvården är fullbelagd. Sedan igår uppmanar varuhuschefen oss att bära munskydd. Det är lite varmt, men okej.