En majoritet av LO-förbunden, bland annat Handels, röstade igår ja till att LO ska gå med i den så kallade las-överenskommelsen efter att nya förslag kommit upp på bordet sedan sist.

– Vi röstade ja för att vi förhandlat fram bättre villkor kring omställningsförsäkringarna. Enligt det här nya förslaget omfattas även visstidsanställda och sjuka av omställning, säger Linda Palmetzhofer, ordförande i Handels.

Bättre för visstidare

En omställningsförsäkring ska hjälpa anställda som blir av med jobbet att komma vidare. Det kan handla om utbildning, coachning eller pengar i form av avgångsbidrag. Dagens försäkring gäller inte visstidsanställda, så för Handels många visstidare blir det en förbättring.

Långtgående huvudavtal

I las-överenskommelsen ligger också det så kallade huvudavtalet där bland annat turordningen regleras. Det är upp till varje förbund att skriva på det mer långtgående huvudavtalet, men omställningsavtalet ska gälla alla.

LO:s två största förbund, IF Metall och Kommunal har redan sagt att de vill vara med på huvudavtalet. Att LO nu säger ja till las-överenskommelsen underlättar detta och blir en rekommendation till förbunden. För Handels är det fortfarande inte självklart att skriva på huvudavtalet.

Väger för- och nackdelar

– Det finns positiva saker som ytterligare förstärkt omställningsskydd och bättre regler om hyvling, samtidigt innebär det mycket mer flexibilitet för arbetsgivarna när det gäller turordning. Man får väga för och nackdelar. Vi har inga planer på att i nutid skriva på huvudavtalet. Det kommer att vara en lång process inom förbundet där vi måste se hur avtalet skulle påverka våra medlemmar. Det får ta sin tid. Det viktiga nu är att vi har ett omställningsavtal för medlemmarna, säger Linda Palmetzhofer.

Av LO:s 14 förbund röstade 10 ja till den så kallade las-överenskommelsen. De som röstade nej var Seko, Byggnads, Transport och Fastighets, enligt Ekot.