– Det är lite oklart om jag är den första frisören någonsin i förbundsstyrelsen eller inte. Jag har fått lite olika svar gällande saken. Men man kan väl säga att vi är ganska sällsynta i alla fall, säger Ellinor Johansson.

För fem år sedan hade hon och kollegorna problem med en chef på arbetsplatsen.

– Chefen visste inte riktigt hur man skulle bete sig. Hon kunde till exempel kasta saker på oss. Vi hade svartmögel på jobbet och flera medarbetare fick symtom så som näsblod och ont i huvudet. Men hon ville inte ta tag i det utan sa att det bara var smuts. 

Fick hjälp av facket

Ellinor Johansson vände sig då till Handels avdelning 1 för att få hjälp. Och efter det började hon bli intresserad av fackliga frågor. Sedan dess har hon bland annat blivit engagerad i avdelningsstyrelsen och lokala ungdomskommittén. Och nu är hon alltså även med i förbundets toppskikt.

– Jag hoppas att jag ska kunna sätta frisörerna på kartan. Att medlemmar och potentiella medlemmar ser att även vi kan vara med och bestämma och ta plats.

3 000 frisörer

Handels har ungefär 3 000 frisörmedlemmar men det finns många fler som skulle kunna vara med i förbundet. Ellinor Johanssons största fokus just nu är att rekrytera flera medlemmar. Hon tror att beslutet som togs på kongressens första del, om att frisörer ska kunna bilda regionala och rikstäckande klubbar, kan hjälpa till för att organisera medlemmarna.