Gunvor Friberg Ewerman, Helsingborg

– Om en anställd kommer till jobbet påverkad så ska det finnas krav på att arbetsgivaren ser till att personen kommer tryggt och säkert från jobbet och till den hjälp som behövs. Att Handels ska driva det kravet var en viktig fråga för mig och för hela min avdelning. Jag har varit med om att en person har kört hem själv full. Det kan hända olyckor och i värsta fall kommer personen inte hem alls.

Jim-My Nilsson City Gross, Gävle

– Jag har två frågor som är viktiga. Den ena handlar om att Handels ska jobba för en ny könstillhörighetslag och den andra handlar om att det ska finnas fler alternativ än man och kvinna i enkäter som Handels skickar ut och i medlemsregistret. Jag är själv en icke-binär transperson och jag har haft väldigt svårt att ändra kön. Det finns personer som överväger att begå självmord för att det är så svårt. En ny lag skulle kunna rädda liv. Sen tror jag att kunna klicka i en annan box än man och kvinna skulle göra så att fler känner att de hör till samhället.

Ola Oskarsson Clas Ohlson, Halmstad

– Jag gick upp i talarstolen för en motion som handlade om att man som anställd ska kunna förena arbetstiden med sina livsbehov. Det handlar ofta om att arbetsgivare inte har någon förståelse för eller struntar i att man har en fritid när de lägger schemat. För flera år sedan hade jag till exempel en chef som lade mitt schema så att jag jobbade sent dagen innan ledig dag och tidigt dagen efter ledig dag. Det kändes som att jag aldrig var ledig. Om man har ett schema som inte funkar med livet är risken att man till slut blir utbränd.

Elisabeth Sandback Ica Sjöhagen, Västerås

– Det var många bra frågor som kom upp på kongressen. Bland annat att Handels ska jobba för att förstatliga apoteken igen och att anställda ska få en lönespecifikation på papper varje månad. Det är inte alla som får en lönespecifikation men det tycker jag ska vara ett krav så att man har ett kvitto på att man jobbat.
– Förra kongressen fick jag igenom att Handels skulle jobba för en lag om begränsade öppettider. På denna kongress blev det avslag i frågan och jag är lite besviken. Det hann inte hända så mycket på de fem åren.