Joep Van Lieshouts sex meter höga bronsskulptur ”Ekvilibrist” välkomnar besökarna vid Emporias Havsentré. tr n.Emporia Shoppingcentrum i Malmö.

Såpbubbla, härdsmälta, meteoritnedslag? Den spektakulära Bärnstensentrén ”gröper ur” Emporias gula glasfasad och ger intryck av att hela byggnaden ger vika. Effekten har tolkats som uttryck för kommersialismens bräcklighet. Var det så han tänkte, vår tids stjärnarkitekt Gert Wingårdh, när han ritade köptemplet i Malmö som invigdes 2012?

Emporias Bärnstensentré är öppen för tolkningar – och snöras.

– Det är öppet för tolkning. Entrén är jättesnygg när solen ligger på men inte så praktisk när det snöar eller regnar. Inbuktningen blir en tratt som spolar ner allt framför ingången så att de måste spärra av när det blir is, säger Blad Bladh som jobbar i en teknikbutik i Emporia.

Emporia

Var: Hyllie, Malmö.

Invigning: 25 oktober 2012.

Arkitekt: Gert Wingårdh (f 1951) 

Vår tids kanske mest berömda svenska arkitekt. Också känd för K:fem i Vällingby, Victoria Tower i Kista, Universeum i Göteborg,  House of Sweden i Washington.
Leder “Husdrömmar” i SVT.

Köpcentret, som belönats med internationella arkitekturpriser, ligger vid Malmö Arena i Hyllie, tio minuter med tåg från Köpenhamns flygplats. Invändigt fördelas 150 butiker och restauranger över tre plan med påkostade miljöer. 

”Lägg pengar där det syns” är ett ledord för dagens kommersiella arkitektur. Blomtorgets spiraltrappa, inbäddad av gröna slingerväxter, är ett typiskt exempel från Emporia.

”Lägg pengar där det syns” är ett ledord för dagens kommersiella arkitektur. Ingen bygger längre hela varuhus i granit och marmor, men väl valda inredningsdetaljer vid öppna ljusgårdar höjer en byggnad som Emporia märkbart över en ordinär köplada. ”Blomtorgets” stilfulla sprialtrappa är inbäddad av gröna slingerväxter, och från det vattenskvalande ”Havstorget” leder blåskimrande rulltrappor upp till plan tre.

Blad Bladh.

– Men det finns i princip inget sätt att ta sig direkt till plan två. Det är lite märkligt tycker vi som jobbar där, säger Blad Bladh.

Som motvikt till den bräckliga entrén vill den stora gröna parken på Emporias tak signalera hållbarhet hos det miljöcertifierade shoppingcentret. På sommaren äter Blad Bladh som många andra gärna sin lunch i takparken där man har utsikt över Öresund. Men när han vill ha det tyst och lugnt en stund är det på en helt annan plats i Emporia han helst vistas:

– Min bil i personalgaraget.