När man jobbar i butik är heltidstjänster i princip förbehållet butikschefer och nåt som en vanlig anställd bara kan drömma om. När jag som klubbordförande på det stora blågula möbelföretaget tog upp att fler borde ha rätt till 100 procent för att timmarna fanns, fick jag ofta höra att ett sånt schema skulle vara alltför tufft att jobba på. Att det skulle vara jobbigt att jobba varannan helg och få in dygn- och veckovila på ett sätt så att man verkligen återhämtade sig. 

Arbetstidsförkortning

Men det är ännu jobbigare att veta att man får en låg pension bara för att man valt ”fel” bransch. Det rimliga borde ju vara att arbetsmiljön är så bra att man orkar jobba heltid. Eller så är det kanske dags att på riktigt införa arbetstidsförkortning, så att 30 timmar i veckan är heltid. Vänsterpartiet är det enda partiet som aktivt driver den frågan i riksdagen.

LO menar att det är Socialdemokraterna som har störst möjlighet att leverera en politik som är bra för medlemmarna. Det är därför LO satsar 50 miljoner på sin egen fackliga valrörelse där de driver frågor som är viktiga för arbetare och därmed stöttar en socialdemokratisk politik. 

Samarbete

Men vilken politik det blir beror på vem Socialdemokraterna samarbetar med. När de samarbetar med Centern blir det kraftiga försämringar i las. När de kommer överens med Vänsterpartiet blir det höjda pensioner. LO ska såklart bedriva valkampanj för att få folk att rösta, men då tycker jag att man ska vara tydlig med vilka partier som verkligen driver facket prioriterade frågor.

Visst är det viktigt med en röd regering. Och den måste ha stöd av rött. Inte av nyliberaler som vill sälja ut allmännyttan, montera ner arbetsrätten och privatisera välfärden. 

V vill driva Handels frågor

En av Handels prioriterade valfrågor är mer pengar till den inkomstgrundade ålderspensionen. Det fixade V med det som nu kallas Nooshipensionen. En annan viktig fråga för Handels är att karensavdraget i sjukförsäkringen slopas permanent. Den frågan driver V aktivt, medan S tillsätter en utredning för att på så sätt skjuta frågan framför sig.

Det enda rimliga med facklig-politisk samverkan borde vara att samverka med de som står bakom och är beredda att driva Handels frågor. Och det är Vänsterpartiet.