Jag jobbar i en butik med kollektivavtal och har informerat min chef om att jag behöver hämta och lämna mitt barn på förskolan vissa dagar. I övrigt kan jag jobba kvällar och helger. Nu säger arbetsgivaren att de inte får anpassa mitt schema för då blir det orättvist för de andra och då vill de också ha anpassat schema. De måste väl ändå ta någon hänsyn till mina önskemål om jag har barn, eller stämmer det de säger?

/Felicia

Svar:

Svar: När din arbetsgivare planerar bemanningen och lägger schema för butikspersonalen, behöver hen ta hänsyn till om det kommit in önskemål från er anställda. Önskemålen kan gälla frekvensen av kvällar och helger, till exempel för att få ihop familjelivet med arbetet.
Arbetsgivaren ska alltså så långt det är möjligt försöka underlätta för dig och behöver ha en samverkan med dig om detta. Om ni inte hittar en lösning som fungerar för dig så rekommenderar jag att du tar kontakt med dina fackliga representanter på arbetsplatsen, eller ringer till Handels Direkt.
/Anna, facklig rådgivare