– Det känns tråkigt att lämna Borås. Samtidigt är vi positivt inställda till att Lindex vill satsa. Vi är på väg att växa ur lagret här så det finns en poäng med det nya, säger Josefin Kochan, klubbordförande på Lindex e-handelslager i Borås.

Josefin Kochan, klubbordförande på Lindex e-handelslager i Borås.

2024 väntas Lindex högautomatiserade lager på 40 000 kvadratmeter tas i drift. Lagret kommer att ersätta både e-handelslagret i Borås och lagret i Partille. Målet är att de anställda som vill ska kunna följa med.

– Tidigare låg e-handelslagret i huset bredvid oss här i Partille. När det blev flytt till Borås var det många som slutade. Det är inte det roligaste att pendla. Vi får se hur många som följer med denna gång, säger Kristian Wardal, klubbordförande på lagret i Partille.

Kristian Wardal, klubbordförande på lagret i Partille.

Än har inte några fackliga förhandlingar startat. Och mycket är fortfarande oklart. Men både Kristian Wardal och kollegan Josefin Kochan är positiva till att det inte ser ut att bli några neddragningar i samband med flytten. Tvärt om är det förberett för en stor personalstyrka. Hur stor skillnad det blir på arbetsuppgifter återstår att se.

– Jag sitter med i en fokusgrupp som skyddsombud. Där har vi fått utvärdera olika saker, till exempel utformningen av arbetsstationer. Nu kör vi mycket truck och det kommer inte att behövas lika mycket, däremot kommer packstationerna att vara kvar, säger Josefin Kochan.

Historisk satsning

Det nya lagret i Alingsås är Lindex största investering någonsin. Det kommer att kosta 110 miljoner euro, närmare 1,2 miljarder kronor, inklusive mark, byggnad och automation.

Lagret kommer att hantera varuförsörjningen för både butiker, e-handel och tredjepartssamarbeten. Den inledande kapaciteten för e-handeln kommer vara cirka 13 000 plockade och packade plagg per produktionstimme, vilket är en fyrdubbling mot idag.

Anläggningen kommer att vara klimatsmart och drivas av el från solpaneler.

Alingsås kommun har lovat tillgång till kollektivtrafik i anslutning till arbetsskiften och belyst cykelväg till och från området.

Källa: Lindex