Skriv ut vår guide för att känna igen falska sedlar här! Perfekt att sätta upp i kassan.

Vet du på rak arm hur alla svenska sedlar ser ut? Om du är osäker är du inte ensam. År 2016 och 2017 fick Sverige nya sedlar i sex valörer mellan 20 kronor och 1 000 kronor. Ungefär samtidigt minskade användningen av kontanter kraftigt. I dag görs bara åtta procent av betalningarna i detaljhandeln med kontanter.

Kort- och swish-betalningar dominerar stort, och många svenskar kommer mycket sällan i kontakt med sedlar. Inte minst gäller det yngre människor, exempelvis sommarpersonal i butiker och kiosker.

Avancerade skrivare

Detta utnyttjas av bedragare som försöker använda falska sedlar.

– Tekniken går framåt. Avancerade skrivare är i dag mycket billigare än för tio år sedan. I och med att många människor inte vet hur sedlar ska se ut skapas utrymme att luras, säger Lotta Mauritzson på Polisens nationella bedrägericenter.

Sedan början av maj har larm om falska sedlar kommit från bland annat Västerbotten, Jämtland, Sörmland och Skåne. I Östersund granskade butikspersonal en misstänkt sedel i slutet av maj. Kunden slet då till sig sedeln och sprang från platsen. Några dagar senare hittade polisen ett 40-tal falska 500-lappar vid en husrannsakan i Krokom. 

Titta ordentligt

Just 500-kronorssedlar är de som oftast förekommit vid bedrägerier.

– Förfalskningar är så pass vanliga att man bör titta ordentligt på sedeln varje gång man tar emot en. Titta åtminstone noga på detaljerna som skiftar färg, säger Lotta Mauritzson.

Sedlar i valörer från 100 kronor och uppåt har ett säkerhetsband med tre fönster. Där syns ett hologramliknande motiv som skiftar mellan en kungakrona och bokstäverna ”KR”. Denna skiftning är svår att få till på förfalskningar om de inte är mycket avancerade.

Ingrip inte

Lotta Mauritzon påpekar att butikspersonal har rätt att hålla kvar en person som försöker använda en falsk sedel.

– Alla har rätt att göra ett ”envarsgripande” mot en person som har begått brott. Men man ska inte försätta sig själv i en farlig situation, säger Lotta Maurtitzson.

Arbetsgivare och fack i handeln ger dock ett mycket tydligt råd: Försök inte ingripa mot en misstänkt gärningsman och försök inte beslagta en misstänkt falsk sedel.

– Det är alldeles för riskfyllt. Säg bara lugnt att du inte kan ta emot sedeln, råder Svensk Handels säkerhetschef Per Geijer.

– En butiksanställd ska aldrig agera så att man hamnar i en riskfylld situation. Det ingår inte i jobbet, säger Handels arbetsmiljöombudsman Krister Colde.

Fler luras med kort och Swish

Varje år polisanmäls 200 000 bedrägeribrott i Sverige.

Långt under 1 procent av dem gäller falska sedlar.

Kortbedrägerier är betydligt vanligare.

På senaste tiden har butiker och andra företag också drabbats av bedrägerier med betalnings-appen Swish.

Det förekommer fejkade Swish-appar som ger en falsk bekräftelse på att betalning har genomförts.