Grattis Mark, varför tror du att du vann?

– Min styrka är att jag har väldigt mycket tålamod. Jag har jobbat med säljjobb sedan jag var 19 år, det är det jag brinner för.

Varenda kund är viktig och jag har väldigt många stamkunder, både privatpersoner och företag. De känner att jag är ärlig och att jag presenterar bra lösningar för dem, att jag hela tiden försöker hjälpa dem på bästa sätt. 

Vad är roligast med ditt jobb?

– De olika personligheterna man träffar! De tar aldrig slut, det kommer alltid in en ny person som blir en utmaning.

Jag har jobbat här i fem år nu och jag utvecklas hela tiden. Det finns inte något stopp för vad man måste hitta på för nästa kund. Jag vill ju förstås sälja, men det går inte att dra alla kunder över en kam. 

Hur är den mest utmanande kunden?

– Den envisa. Den som redan har bestämt sig för en produkt, men när jag efter en behovsanalys upptäcker att det inte alls är rätt för den personen. Då är utmaningen att lyckas få kunden att förstå att jag är här för att hjälpa till att välja rätt, och inte ”bara vill sälja”.

När det lyckas brukar de kunderna faktiskt bli de mest nöjda och tacksamma, och på så sätt är de också bland de roligaste och mest utvecklande att jobba med.  

Vad betyder det för dig att du har blivit Årets butikssäljare?

– Jag känner verkligen att det är ett bevis på att mitt jobb inte bara är att stå i en butik och sälja. Det handlar om något mer, att ta hand om kunderna och att inte vara nöjd förrän de är nöjda.

Med rätt inställning kan man göra jobbet till något exceptionellt och åstadkomma något stort.  

Hur ser dina framtidsplaner ut?

– Jag älskar försäljning och vill klättra inom det. Så min framtid kommer att vara inom försäljning på något vis, antingen här på Elgiganten eller inom någon annan bransch.

Jag vill bli bäst på det jag gör, det har varit mitt mål och nu får vi se vart det leder. 

Mark Madsen

Ålder: 30 år.

Aktuell: Årets butikssäljare 2022.

Jobbar: På Elgiganten i Svågertorp, Malmö, sedan fem år.