Hur kan chefen för Medlingsinstitutet (MI) veta att Handels kommer att varsla om strejk?

Helt säker är hon så klart inte. Men genom att lufta sin spådom och peka ut svåra knäckfrågor sätter hon press på fackets och arbetsgivarnas förhandlare.

I steg ett ligger pressen på parterna i industrin, som facket IF Metall och arbetsgivarna Teknikföretagen. Före 31 mars behöver de leverera kollektivavtal som kan bli ”märke” för andra branscher.

LO-facken kräver att branscher med lägre löner får procentuellt större påslag och att avtalens minimilöner höjs extra mycket. Lågavlönade drabbas ju värst av den höga inflationen.

Irene Wennemo på MI uppmanar industrins parter att skapa ett märke som andra branscher faktiskt kan tolka.

Först ut är handeln. Om inte fack och arbetsgivare kan enas om nya avtal för anställda i butiker och lager lär Handels varsla om strejk. Då blir det statens medlare som får hjälpa dem att komma i mål.

Visst vore det väl skönt att visa Wennemo att man kan göra upp löner och villkor utan att blanda in staten. Men då måste arbetsgivarna svälja minst tre för dem ganska beska piller:

  • Löneökningar i kronor som ger butiksanställda procentuellt mer än industriarbetare.
  • Höjning av minimilönerna som ligger högt över Svensk Handels nollbud.
  • Bättre skydd mot hyvling av arbetstid.

Oddsen för att Irene Wennemos tips om strejkvarsel ska slå in är inte skyhöga. Du som jobbar i butik eller lager gör klokt i att förbereda dig på att du kan bli uttagen i konflikt. 

Beslutsamheten att stoppa företag från att hej vilt hyvla ner heltider till strötimmar kan höja stridsviljan på den fackliga sidan. Inte minst bland dem som jobbar i en viss global svensk modekejda.