Tecknade serier är en viktig uttrycksform inom dagens arbetarlitteratur, anser professor Magnus Nilsson. Seriehjälten Polly (längst till höger) av Mats Källblad är ett bra exempel.
Nya Norrland Av Mats Jonsson

Serieromanen skildrar mycket skickligt författarens egen uppväxthistoria parallellt med industrisamhällets utveckling och avveckling i sågverksorten Bollstabruk i Ådalen. Det är en kritisk skildring av klyftan mellan stad och land utifrån frågan om hur vårt välstånd fördelas. Mats Jonsson är inspirerad av arbetarförfattaren Ivar Lo-Johansson och medarbetar i Tidningen Arbetet.

Polly tar ingen skit av Mats Källblad

Mats Källblad arbetar i den snygga fransk-belgiska traditionen från Tintin och Lucky Luke, bland annat med Hundra år i samma klass. Tonårstjejen Polly är en working class hero som rör sig bland raggare och rockers och har nära till knytnävarna. Nästa album kommer i höst. Källblads På väg i Transportarbetaren är en yrkesserie som motsvarar Kajsas kassaovanor i Handelsnytt.

Bild: 2001 SNOWBOUND, ALL RIGHTS RESER

På äventyr i senkapitalismen Tommy Sundvall

Katten och hunden som samlar in elsparkcyklar och kyrkogårdsarbetarna som bildar en fackförening är tecknade i en enkel stil som kan kännas primitiv, men som används mycket effektivt av serietecknare som Henrik Bromander. Jag sögs in när jag upptäckte hur roligt och temperamentsfullt Sundvall berättar om dåliga jobb i dagens gig-ekonomi. Det är riktigt vass samhällssatir.

Återvinningscentralen Av Ulrika Linder

En väldigt smart och rolig bok som lär oss hur vi ska sortera vårt avfall. Med fin humor tar Ulrika Linder ner det politiska till mellanmänsklig nivå: hur bemöter man andra människor när man ska slänga sina sopor? Det påminner om ”Kassadrottningen” Erika Peterssons berättelser från butiken. Linders nya bok Diskbänkstecknaren visar ett kaotiskt liv som knegande småbarnsförälder.

Magnus Nilsson  Professor i litteraturvetenskap

Magnus Nilsson vid Malmö universitet forskar bland annat om tecknade serier som arbetarlitteratur och serier i fackförbundspressen.

Bild: Leif Johansson