Handlaren häktades i slutet av oktober på sannolika skäl misstänkt för 15 sexbrott mot tre anställda.

Bland annat två fall av grovt sexuellt övergrepp och tio fall av grovt sexuellt ofredande.

Mannen omhäktades förra veckan sedan ytterligare en anställd kvinna polisanmält honom.

Brotten ska ha begåtts mellan juni och september i år. De värsta övergreppen ska ha skett i samband med en personalfest i augusti.

– Det är väldigt allvarligt. Jag har aldrig varit med om något liknande, säger Daniel Andersson, förste ombudsman på Handels i Dalarna.

Beroendeställning

Mannen är över 60 år, kvinnorna är under 30. Samtliga var enligt ombudsmannen provanställda då händelserna inträffade.

– De var i en extra utsatt beroendeställning till sin arbetsgivare, säger han.

Händelserna uppdagades då en anställd under hösten kontaktade Handels. Daniel Andersson hjälpte henne att polisanmäla handlaren. Senare tillkom anmälningar från fler anställda.

Professionellt stöd

Handels har flera gånger besökt arbetsplatsen för att prata med de anställda. Daniel Andersson har begärt att arbetsgivaren ska erbjuda personalen stöd via företagshälsovård.

Handlarens ställföreträdare har dock inte velat vidta sådana åtgärder.

Daniel Andersson planerar att i egenskap av regionalt skyddsombud göra en så kallad 6.6a-anmälan med krav på att företagshälsovård kopplas in för att stötta de anställda.

– De anställda mår inte bra. Någon utomstående med professionell kunskap behöver undersöka situationen och erbjuda stöd, säger Daniel Andersson.

”Vi stöttar själva”

Handlarens ställföreträdare har en annan uppfattning.

– Det är Handels som skapar oro. Vi stöttar personalen själva. Jag har frågat alla anställda och ingen anser att vi behöver anlita företagshälsovård, säger ställföreträdaren till Handelsnytt.

Om 6.6a-anmälan inte leder till att arbetsgivaren vidtar åtgärder kan skyddsombudet lämna över anmälan till Arbetsmiljöverket. Myndigheten kan i sin tur kan ställa krav på arbetsgivaren.

Handlaren nekar till brott. 

6.6a-anmälan

För att komma till rätta med arbetsmiljöproblem kan skyddsombud skriva en begäran om åtgärder till arbetsgivaren. Agerar inte arbetsgivaren eller lämnar man ett otillräckligt svar kan skyddsombudet sedan vända sig till Arbetsmiljöverket för beslut.

Reglerna finns i Arbetsmiljölagen kapitel 6, paragraf 6a.

Läs mer på arbetsmiljöverket.se