En person håller en presentpåse i ett skyltfönster.

För Mikael Burö finns ingen vanlig vecka – och osäkerheten skapar stress. ”Det går inte att säga i förväg, och även om det bara är några timmar om dagen så kan det vara hur jobbigt som helst.”

På Storgatan i Luleå är det minus sex och snålblåst. I luften utanför Lushbutiken hänger en konstant doft från hundratals badbomber, tvålar och parfymsprejer.

Exakt 230 meter därifrån ligger Systembolaget. Mellan de två butikerna rör sig Mikael Burös yrkesliv.

I drygt två år har Mikael varit anställd på Lush. Större delen av tiden på fyra timmar i veckan.

Nyligen fick hen upp kontraktet till åtta timmar. Men det räcker ändå inte till både hyra, mat och allt annat som behövs för att leva. 

Åtta timmar i veckan betyder ungefär fem tusen kronor i månaden – före skatt. 

Lösningen är att ha fler jobb. Mikael berättar om vänner som har tre eller fyra olika jobb. Själv har hen bara två.

Extrajobbet på Systembolaget skapar lite bättre ekonomi. Men också ett stressigt liv.

– Det är som att alla dagar är upp och ner och hit och dit när man jobbar i detaljhandeln. Det skulle vara skönt med lite mer stabilitet och att veta hur jag ska jobba. Nu tar det upp så mycket plats i hjärnan att hålla reda alla arbetspass och tider. Det är som ett jobb i sig, säger Mikael. 

En person som går på en trottoar framför en butik.
230 meter längre ner på Storgatan i Luleå ligger Systembolaget. Här jobbar Mikael Burö extra för att få ekonomin att gå ihop.

Svårt att beskriva en arbetsvecka

När hen ska försöka beskriva en vanlig arbetsvecka blir det svårt. Orsaken: Det finns ingen vanlig vecka.

– Jag kanske är ledig på måndagen, jobbar fyra timmar på Lush på tisdagen. På onsdagen kan det bli dubbelpass, om någon är sjuk. Sedan kanske det är jobb på Systembolaget torsdag och fredag. Ledig lördag och jobb på Lush på söndagen. Men det går inte att säga i förväg, och även om det bara är några timmar om dagen så kan det vara hur jobbigt som helst. 

Jobb i butik var inte Mikaels plan från början. På gymnasiet i Göteborg var siktet inställt på speldesign, grafik och konst. Men livet i en mindre stad kändes lockande, och det blev folkhögskola i Luleå. 

Men folkhögskolan blev inte riktigt det Mikael hade hoppats på. 

– Jag ville hitta ett lugn i plugget, men jag kände inte att det funkade så bra. Jag hade behövt en del anpassningar av schemat till ­exempel, för jag har en adhd-diagnos. När man är ung, jag var bara 21 då, så vet man inte hur man ska fixa allt på egen hand. 

Expert på att fixa saker

Med åren har Mikael blivit något av en expert på att fixa saker. Jobbet på Lush började till exempel som ett sommarjobb under pandemin.

Efter sommaren fick hen förlängt och snart fast anställning, om än bara på fyra timmar i veckan.

– Det är förbannelsen med jobb i detaljhandeln – du får lite timmar men kan inte bestämma hur det ska se ut. Även om du har ett schema, så blir du inringd om det är brist på folk. Det blir ofta dubbla pass, då kan det bli för kort dygnsvila. När du har flera jobb är det inte någon chef som tar det ansvaret, säger hen och konstaterar:

– Arbetsgivarna vill ha lojalitet från oss anställda, men inte ge oss fler timmar så vi kan leva på jobbet.

En persons händer som håller en vara på en skärbräda.
I mitten av januari stänger Lush sin butik i Luleå. Då står Mikael Burö helt utan fast inkomst. ”Jag tar vad som helst. Ett jobb är ett jobb”, säger hen.

Mikael har full koll på hur mycket hen behöver dra in varje månad.

Tillsammans med sambon Benjamin bor hen i en hyresrätt på Hertsön, sex minuters bussresa från centrala Luleå.

Ett förstahandskontrakt betyder inte bara någonstans att bo utan också en relativ trygghet.

– Annars gör den här osäkerheten att man blir väldigt stressad, och det är tungt. Jag vill planera mitt liv, men vet inte hur det ska fungera. Till exempel så vill jag kunna hälsa på min familj som bor i Göteborg. Men det är dyrt. Och om det är en osäker månad ekonomiskt så vågar jag inte resa bort, för då kan jag inte ta extrapass. 

Fick jobba på semestern

I somras hade Mikael några veckors semester från jobbet på Lush. Men i stället blev det jobb på Systembolaget. 

– Jag behövde verkligen tjäna pengar. Sam­tidigt blir det ju att man bryter mot reglerna om att ha semester, men hur ska man göra?

När Handelsnytt träffar Mikael står jul­ruschen för dörren, men efter det blir det lugnare än hen skulle önska. 

Lush stänger butiken i Luleå och Mikaels fasta inkomst försvinner. 

– Det skulle vara skönt att inte behöva ha två jobb. Eller ett jobb där man får vara mer självständig. Men egentligen tar jag vad som helst. Ett jobb är ett jobb. 

En person som bär glasögon och ett förkläde som står framför en butik.

Om det är en osäker månad ekonomiskt så vågar jag inte resa bort, för då kan jag inte ta extrapass.

Mikael Burö

Frågor vid skrivande av cv

När Mikael skriver sitt cv hopar sig frågorna.

– Jag har ju ett valt namn, Mikael. Det fun­kade förut när jag var maskulint presenterande. Men nu, när jag känner mig som mittemellan, och uppfattas som feminin, så är Mikael fortfarande mitt namn. Det kan väcka frågor hos arbetsgivare, om man är icke-binär eller trans över huvud taget. Jag är orolig för hur det ska tas emot. 

Frågan är om hen måste förändra sig för att få jobb.

Extrajobbet på Systembolaget fick Mikael utan att behöva svara på frågor om könsidentitet. 

– Om man är heteronormativ så tänker man inte på allt en transperson måste oroa sig för. Många blir förvirrade och det är lättare att ta en annan sökande. En del av mig tänker att det är okej att byta namn för att det blir lättare när jag söker. Samtidigt så vill jag inte behöva göra det för att få ett jobb. Ett namn är ju en själv, något som man alltid identifierar sig med. 

Mikael Burö

Ålder: 26 år.

Bor: På Hertsön i Luleå med sambon Benjamin.

Jobb: Fram till nyss butiksanställd på Lush, ­extrajobb på System­bolaget. Söker jobb. 

Fackligt: Aktiv i Handels lokala ungkommitté (LUK). 

Intressen: Konst, data- och tv-spel. Kassör i före­ningen Confusion – ett animekonvent i Göteborg.