Nattavaraa är en liten by belägen i Norrbottens inland, fem mil utanför Gällivare, och nämns ofta i väderleksrapporterna som en av landets kallaste orter. 

Jochen Römling flyttade till Nattavaara 2020 och jobbar sedan en tid tillbaka i den lokala matbutiken Handlarn.     

– Förut åkte jag mycket tåg genom hela landet och då upptäckte jag Nattavaara som en liten pärla i Norrbotten.

– Jag har jobbat i butikens styrelse i tre år och som butiksanställd i över ett år då det behövdes fler som kunde hoppa in med kort varsel. Vi i styrelsen ville även lära oss mer om hur vardagen i butiken ser ut för att vi ska kunna ta bättre beslut, säger han.

Jochen Römling berättar att han i början av sin anställning förvånades över hur givande det var att arbeta i butik på en liten ort.         

– Jag är i grunden inte en social person men under tiden jag suttit i kassan har jag lärt känna kunderna eftersom det är samma personer som kommer och handlar varje vecka. Jag vet vad de vill köpa och vi skämtar alltid med varandra.       

Blivit en mötesplats

I Nattavaara har ortens matbutik blivit en sorts mötesplats som bidrar till sammanhållning mellan invånarna.                                                                                                             

– Alla känner alla här, det är alltid roligt att jobba i butiken, säger Jochen Römling. 

Men med ett minskande invånarantal på ungefär 300 personer och en stigande medelålder i byn kämpar butiken för sin överlevnad.  

– Mycket är även väldigt svårt och jobbigt. Det är inte jättelönsamt att driva en butik här och det blir mycket extra jobb.    

En byggnad med snö på marken.
Butiken i Nattavaara.

Förlustresultat senaste två åren

Trots en hårt arbetande personal och en styrelse som lägger ner mycket ideellt arbete har butiken under de senaste två åren gått med förlustresultat.   

– Dirk Hagenbuch som är ordförande i butikens styrelse måste också nämnas, han har gjort och gör det största jobbet. Men om vi inte lyckas vända på det här riskerar vi att tvingas lägga ner.   

Enligt Jochen Römling krävs det bland annat mer engagemang från byns invånare för att de inte ska behöva stänga.

– De skulle kunna handla hos oss betydligt oftare. Vi hade också varit tacksamma över att få hjälp när våra varor levereras eller med att skotta snö på bron och lastbryggan.   

– Många som bor här är beroende av att det finns en matbutik. Men invånarna i byn som arbetar i Gällivare väljer ofta att handla där i stället. Vi är lite dyrare men vi har i princip allt man behöver för det dagliga livet. Hos oss finns det kanske bara två typer av ketchup medan Stora Coop i Gällivare har ett sortiment med 20 olika ketchupsorter. 

Har fått ungefär 300 000 i driftstöd

För några år sedan införde staten ett särskilt driftstöd till matvarubutiker i de mest avlägsna landsbygdsområdena, såsom byar i Norrbottens inland.

Under 2023 fick butiken i Nattavaara ett stöd på ungefär 300 000 kronor.    

– Det är jätteviktigt och betyder mycket för oss, vi har även möjlighet att söka bidrag för investeringar. Vi har bland annat valt att satsa på hybridbutik med en självscanningskassa som är öppen dygnet runt. Det är en grundförutsättning för att vi ska överleva.  

Nu hoppas Jochen Römling och de andra i personalen på ett bättre resultat 2024.

Tillsammans kommer de att jobba vidare för att hålla matbutiken i Nattavaara vid liv.     

– Går vi med en förlust ett år till blir det kritiskt. Förut när det inte fanns någon butik här var det helt dött i byn, därför är det viktigt att vi fortsätter kämpa för att få behålla den.