En person klädd i en röd uniformsskjorta håller och tittar på en ödla i en djuraffär.

”Skäggagamer bajsar så jävligt.” Rebecca Wyrnwi gosar med den fyra månader gamla ödlan Hugo på CRT Zoo i Haninge.

Vi möter Cissi Witten i den trånga gången med tuggben på CRT Zoo i Haninge, i Stockholmsregionen.

Här ligger rader av torkade oxstrupar, märgben, lungor, kaninöron och fiskskinn i former av bagels, kringlor och donuts.

På golvet står ett knippe tjurmuskler och ståtar med sin dryga halvmeter i längd.

– Tjurmuskler är alltså tjursnopp och ­luktar av självklara skäl inte gott. Hela den här gången luktar rätt illa. Värst är nöt­vommen – komage. När man öppnar en kartong av den så känner man så här, säger Cissi Witten och visualiserar en kräkreflex. 

Handelsnytts utsända börjar ­känna klaustrofobi och må smått illa i den trånga gången med den tunga, kvalmiga doften av torkade mindre ädla djurdelar.

Men det ska visa sig att det finns mycket värre hörn att bli inträngd på i denna butik. 

Reptilers mat luktar värst

Reptilrummet. Det är svaret på var det ­luktar värst i butiken enligt Rebecca Wyrnwi.

Jag som reporter tänker naivt att det kan väl inte vara så farligt med lite ormar och ödlor. Men det är inte dem vi ska besöka utan deras mat. 

Stora tjocka larver, kackerlackor och syrsor som studsar mot glaset i ett terrarium. Det är svårt att beskriva lukten av insekter men den är tydligt otrevlig. 

– Just i dag, en måndag, är det som värst, eftersom vi städar varje tisdag, säger Rebecka Wyrnwi och gräver upp en hand med kackerlackor för att visa foto­grafen. Det är de som luktar mest tycker hon. 

Kollegan Cissi Witten avslöjar att hon arbetsvägrar när hon är ensam i butiken och någon kund vill köpa kackerlackor till sin reptil. Då är det självplock som gäller. 

Själv står jag inträngd i hörnet av det som mer är en städskrubb än ett reptilrum och försöker att inte fantisera om vad det finns i de övertäckta terrarierna. 

Person interagerar med fåglar i en bur.
”Fåglarna luktar inte så mycket”, säger Nathalie Enegren. Den värsta lukten i butiken tycker hon är hundtugg, som till exempel torkad komage, det luktar död.

Himmelriket för blöta nosar

En hårig, lite regnblöt kund sticker in sin fuktiga nos mellan skjutdörrarna till butiken. För ett djur som är känt för sitt fantastiska luktsinne kanske detta är himmelriket.

Tusentals olika hundmats- och godisdofter och dessutom doften av alla spännande tidigare hundkunder. 

Det bästa är ofta det som luktar mest illa. Valpar brukar rusa runt och undersöka allt. 

Stammisarna går direkt till kassan där de får en godbit. 

Men det finns också trevliga dofter i en djuraffär. 

– Jag tycker faktiskt att bananflugornas mat luktar gott, säger Hanna Moosberg, och går och hämtar en burk med pulver som hon föder upp bananflugorna på.

Det luktar vaniljglass med inslag av frukt. 

Trälädor med olika sorters djurmat.
Hundtugg gjort på allt från torkat ­fiskskinn och komage till tjurmuskler. Det luktar därefter.

Övertalad att köpa en kanin

I rummet som bebos av kaniner, marsvin, hamstrar, råttor och gerbiler står en pappa och blir övertalad av sitt barn att köpa en kanin. 

Doften av marsvinsbur, kutterspån och maten gnagarblandning kastar mig till­baka till min barndomsväns flickrum där vi ­gjorde hinderbanor åt alla hennes marsvin. 

Elin Blom har sprungit på CRT Zoo som kund i många år och nu jobbar hon här. Hon är uppväxt med ­hundar, katter, kaniner och fiskar. 

– Jag tycker att det är en familjär doft här. Och så tycker jag att höet luktar extra gott. 

Forskaren: Luktsinnet en varning

När man kommer in i en butik andas man in luftburna kemikalier som virvlar runt. Hjär­nan bearbetar lukten och för­söker identifiera den och jäm­föra med tidigare upp­levelser. 

Kemikalierna fastnar i slemhinnorna och efter ett tag så sväljer vi dem. 

– Man borde inte tänka för mycket på att man sväljer lukten när man går in på en toalett till exem­pel, säger ­Janina Seubert, forskare i klinisk neurovetenskap på Karolinska institutet.

Inom handeln finns det butiker som använder dofter för att öka försäljningen – och det funkar. Personer handlar mer, framför allt mat och annat ätbart, om man känner doften av nybakta bullar till exempel. 

Hur kommer det sig att man ­slutar känna lukter efter ett tag? 
– Det finns en varnings­mekanism i luktsinnet. Vi ska framför allt reagera på nya lukter som plötsligt uppkommer. Om det luktar bränt så ska vi reagera genom att släcka eller springa iväg. 

När vi varit en stund i en doft som inte är farlig filtrerar hjärnan ut den som irrelevant. 

Två behållare med torkade tjurpizzlar för hundar.
Tjurmuskler en produkt som har en speciell doft.

Personligt vad som luktar gott

Vad som luktar gott och inte är väldigt personligt och formas under hela vårt liv.

Har man blivit magsjuk av en viss maträtt kan man må illa av bara lukten av den maten, medan andra älskar doften. 

Personer med astma, allergi eller överkänslighet kan reagera på kemikalierna i till exempel parfym och rengöringsmedel.

Kan man bli sjuk av själva lukten? 
– Vissa saker som doftar starkt är giftiga och kan göra att man mår dåligt därför. ­Dofter som chili, senap och mynta aktiverar smärt- och lukt­receptorer samtidigt, så dessa lukter kan ge vissa människor huvudvärk. Men det finns inga ­bevis för att man kan bli sjuk av dofter i sig. 

– Men rent psykologiskt kan man börja må dåligt av en doft som till exempel påminner om ett jättetråkigt jobb. Ofta blir det så att om man tycker att något luktar lite äckligt från början kan det till slut bli ­out­härdligt.

Om en anställd reagerar väldigt starkt på en doft borde en arbetsgivare ta hänsyn till det och ta bort det som luktar om det går. Annars är risken att det bara blir värre. 

Vilken är din favoritdoft?
– Familjelukten. Att lukta sina barn i nacken.