En trappa upp i en mörk gränd – bordellhärvan i Stockholm 1838–41

Kråkgränd 2 

Lyxhotellet Reisen hör än i dag till de pråliga palatsen på Skeppsbron. Ett stenkast in i gränden låg kring 1840 kaffehuset London. En känd bordell, startad med myndigheternas gillande trots att prostitution var strängt förbjudet.

En svartvit bild av en skuggig trappa med titeln "En Trappa Upp i en Mörk Gränd: Bordellhärvan i Stockholm 1838-41“.

– De styrandes dubbbelmoral är slående: Folk ska inte ha sex utanför äktenskapet. Därför accepterade man bordeller, säger Kalle Holmqvist.

Kvinnor som försökte fly från förnedringen kunde tvingas tillbaka av polisen. I Kalle Holmqvists historiska reportage får vi följa några kvinnor som arbetade på bordellen, men också bordellmamman och prästen som skrev böcker om saken.

Frans och Lars – kärlek och klasskamp på 1890-talet

Kindstugatan 9

Strax intill Tyska kyrkan bodde på 1890-talet Frans och Lars, två arbetarmän som kom att dömas till fängelse för att ha haft sex med varandra.

Kalle Holmqvists bok om dem kastar delvis nytt ljus över homosexualitetens historia i Sverige. Trots fängelsedomen blev männen inte utstötta ur samhället utan kunde bo kvar och jobba vidare.

Omslag av boken "Frans och Lars: Kärlek och klasskamp på 1890-talet" .

Frans var rent av fackligt aktiv i samband med en strejk för konditorianställda 1904. Industrialiseringen hade förändrat Stockholm.

– Arbetarrörelsen som växte fram vid den här tiden frågade inte efter folks privatliv utan bara vad du jobbade med, säger Kalle Holmqvist.

Blodbadet – Olofs äventyr i Stockholm

Stortorget

Det var inte bara stormän och biskopar som drabbades när kung Kristian lät huvuden rulla mitt i Stockholm 1520.

Kalle Holmqvist spinner en historisk berättelse för barn kring en av potentaternas tjänare.

Illustrerad bokkomslag med titeln "Blodbadet – Olofs äventyr i Stockholm“.

När tolvårige bondpojken Olof kommer till stan för att söka arbete hos en skomakare dras hans storebror in i det blodiga maktspelet. Genom Olofs ögon får vi följa dramat, men även vardagslivet och kontrasterna mellan rik och fattig, stad och land.

– Det är alltid vanliga oskyldiga människor som drabbas av krig och konflikter. Kul att Stockholms blodbad nu också blivit actionfilm, säger Kalle Holmqvist.

Kalle Holmqvist

Ålder: 46 år.

Jobb: Vikarierar som politisk sekreterare på LO, medlem i Handels. Författare och kulturskribent.

Skriver: Kulturartiklar och böcker om historia för vuxna och barn.

Aktuell: Med det historiska reportaget En trappa upp i en mörk gränd – bordellhärvan i Stockholm 1838–41.