Uppgifterna om brottsdömda Ica-handlare som kommer fram i Handelsnytts granskning är upprörande, anser Handels ordförande Linda Palmetzhofer.

– Uppgifterna är rent ut sagt förjävliga. Arbetsgivare som trots domar får fortsätta arbeta och utsätta sina anställda för obehag är oerhört problematiskt, säger hon.

Ica behöver agera bättre

Linda Palmetzhofer kräver skarpare åtgärder från Ica.

– Det är uppenbart att Ica behöver agera bättre mot handlare som missköter sig. Här förväntar vi oss en ökad samverkan med Ica, framför allt på central nivå för att komma till bukt med problematiken.

Större handlingskraft

Ica-systemets konstruktion med självständiga handlare i samverkan innebär att det, till skillnad mot till exempel Coop och Axfood, inte finns någon överordnad HR-avdelning som kan se till att olämpliga personer plockas bort.

Detta gör det enligt Linda Palmetzhofer svårare för Handels att agera mot olämpliga Ica-handlare jämfört med till exempel butikschefer inom Coop och Axfood.

– Självklart ser vi att Ica har en annorlunda struktur som försvårar möjligheterna att agera på problem kopplat till just Ica-handlare. Vi efterlyser en större handlingskraftighet från Ica. Våra medlemmar förtjänar en arbetsplats som agerar på uppenbara problem.

Förtroendevalda gör hästjobb

Handelsnytts granskning visar också exempel på att handlare faktiskt har tvingats bort efter larm från Handels i kombination med brottsdomar.

– Våra lokala ombudsmän och regionala skyddsombud gör ett hästjobb i att påtala brister och problem. Tillsammans med medlemmarna lyckas vi avstyra många problem ute i landet, men uppenbart är det att bättre samverkan är något vi efterlyser från Ica även på central nivå.

Otillräckligt system

Exakt hur systemet borde ändras kan Handels ordförande inte säga.

– Hur Ica väljer att organisera sig är upp till dem. Det vi kan se, som Handelsnytts granskning så väl visar på, är ju att dagens system är otillräckligt. Vi kommer fortsätta dra vårt strå till stacken för att skydda våra medlemmar från arbetsgivare som missköter sig. Här förväntar vi oss att Ica vill samverka mer och bättre med oss än vad som tidigare har gjorts.