En illustration med en person utan ansiktsdrag i en vit rock som håller i en burk.

Det är inte alla Ica-handlare som lever upp till reklamens idealbild av den jovialiska ”Ica-Stig”. Handlare får fortsätta driva sina butiker trots domar om bland annat misshandel, krogvåld och skattebrott.

Tror du en butikschef på Coop eller Willys hade fått ha jobbet kvar om han dömts för misshandel, våldsamt motstånd eller grovt skattebrott?

Antagligen inte. Kedjans HR-avdelning skulle ha sett till att personen slutade.

– Toleransen för brottslighet hos företagsledare är vanligtvis låg. Det handlar om förtroende, och att varumärket kan skadas, säger professor Magnus Frostenson, som forskat om företagsetik.

Men med Ica-handlare är det annorlunda.

Sveriges över 1 500 Ica-handlare driver egna företag under stor frihet. De har ingen HR-avdelning över sig som kan ge dem sparken. 

Ica-handlarnas förbund

De är medlemmar i Ica-handlarnas Förbund, som är majoritetsägare i koncernen Ica Gruppen.

Tillsammans förvaltar de varumärket Ica, som förstås kan ta skada om handlare beter sig illa. Ica har en ansvarsnämnd som kan varna eller utesluta handlare som begått allvarliga fel.

Handelsnytts granskning visar att flera personer avviker väsentligt från bilden av den jovialiska handlaren som Ica sedan över 20 år trummar in med hjälp av reklamsåpan ”Ica-Stig”.

I år har Ica med olika metoder tvingat två män att sluta som Ica-handlare sedan de dömts för bland annat sexköp och ringa narkotikabrott. I båda fallen har Handels pekat på allvarliga problem på arbetsplatserna.

En man i vit kostym med röd slips och "ICA"-logga på fickan.
Köpte sex och körde drogpåverkad Dömd 2023 och 2024 för sexköp, drograttfylleri och sexuellt ofredande.

Vem: Ica-handlare i Östergötland köpte sex och körde bil påverkad av amfetamin. Han har också slagit en kvinnlig anställd på rumpan.
Straff: Villkorlig dom och totalt 170 dagsböter, totalt 58 000 kr.
Handels har påtalat allvarliga problem på arbetsplatsen.
Icas åtgärd: Efter brottsdomarna och sedan Handels slagit larm om sexuella trakasserier och andra arbetsmiljöproblem beslutade Icas ansvarsnämnd i april 2024 att utesluta handlaren ur Ica-handlarnas förbund. Mannen har senare överlåtit butiken till Hemköp.
Magnus Frostenson, etikforskare: Här handlar det både om brottslighet och personlig vandel. Ica har haft möjlighet att vidta åtgärder via de kontrakt som finns, och sett det som nödvändigt att göra det. Personen har visat sig uppenbart olämplig att vara Ica-handlare.

Bild: Niklas Wennergren

Handlare som dömts för bland annat misshandel, våldsamt motstånd och grovt skattebrott har däremot fått fortsätta driva sina butiker.

Hur resonerar man inom Ica? Frågan går till Göran Blomberg, vd i Ica-handlarnas förbund och ledamot i Icas ansvarsnämnd.

– Ica-handlarens avtal med Ica Sverige och Ica-handlarnas Förbunds stadga slår fast att handlaren ska följa regler kring exempelvis arbetsmiljö och matsäkerhet. När vi upptäcker avvikelser inleds en dialog med medlemmen. Bristerna följs upp och åtgärdas, berättar Göran Blomberg.

En man i vit kostym med röd slips och "ICA"-logga på fickan.
Hade knark i kroppen vid bråk med frun Dömd 2024 för ringa narkotikabrott. Åtalad samma år för upprepat brott.

Vem: Ica-handlare i Dalarna påträffades med drogen ”kristall” i kroppen och på marken, sedan hans fru tillkallat polis mitt i natten. Senare åtalades han på nytt, nu för att ha använt kokain.
Straff: 140 dagsböter, totalt 84 000 kronor.
Handels har påtalat allvarliga arbetsmiljöproblem i mannens butik.
Icas åtgärd: Efter påtryckningar från Ica har handlaren förmåtts att överlåta sin butik från 1 september 2024.
Magnus Frostenson, etikforskare: Intressant exempel. Det är väldigt vanligt att företag försöker förmå medarbetare och chefer att sluta utan formella åtgärder. Man gör någon form av överenskommelse om att personen säger upp sig själv.

Bild: Niklas Wennergren

Om allvarliga problem kvarstår kan ärendet tas upp i ansvarsnämnden. Likaså om en handlare döms för brott.

Vilka brottsdomar som kan tolereras och inte får avgöras från fall till fall, enligt Göran Blomberg.

– Det beror på vad straffet är och om det finns en koppling till butiken. Om man sitter i fängelse kan man inte utöva aktivt handlarskap.

Man med en allvarlig min sitter vid ett bord med händerna knäppta, iförd ljus kavaj och blå skjorta.

Vår hantering måste vara rättssäker. Om vi agerade godtyckligt skulle det skapa osäkerhet i handlarkåren.

Göran Blomberg, vd i Ica-handlarnas förbund och ledamot i Icas ansvarsnämnd.

Forskare: ”Mycket dåligt omdöme”

Ica-handlaren som i våras dömdes för att ha kört vattenskoter kraftigt berusad vid en dödsolycka blev inte fråntagen sitt medlemskap i Ica-handlarnas Förbund.

Trots att han enligt etikforskaren Magnus Frostenson visat ”mycket dåligt omdöme”.

– Det är aldrig lämpligt att köra berusad, men olyckan hade ingen koppling till hans affärsverksamhet. Att utesluta honom hade varit en inskränkning i hans äganderätt till sitt företag. Vi ansåg inte att det fanns fog för det, säger Göran Blomberg.

En man i vit kostym med röd slips och "ICA"-logga på fickan.
Dödlig fyllekörning med vattenskoter Dömd 2024 för grovt sjöfylleri och brott mot lagen om förarbevis för vattenskoter.

Vem: Ica-handlare i Norra Sverige vansinneskörde vattenskoter kraftigt berusad och utan flytväst tillsammans med en annan man. Den andre drunknade. Ica-handlaren har inte åtalats för dödsfallet.
Straff: Villkorlig dom och samhällstjänst 75 timmar. Straffet motsvarar två månaders fängelse.
Magnus Frostenson, etikforskare: Svårt fall. Personen har visat mycket dåligt omdöme och gjort sig skyldig till brott på fritiden. Men man får skilja på det juridiska och etiska. Jag vet inte om det finns avtal som ger Ica möjlighet att agera här.
Ica: Handlaren får fortsätta.

Bild: Niklas Wennergren

Kopplingen till butiken är uppenbar i fallet med Ica-handlaren som förra året dömdes för grovt skattebrott.

Han hade låtit företaget betala privata utgifter för bland annat bilar, fyrhjuling och akvarium. Ändå lät ansvarsnämnden honom komma undan med en varning och en åtgärdsplan.

– Många företagare hamnar i skatteärenden. Vi har tittat på omständigheterna. Handlaren har anpassat sig och skärpt rutinerna. Eftersom verksamheten fungerar bra i övrigt kan vi leva med det, säger Göran Blomberg.

En man i vit kostym med röd slips och "ICA"-logga på fickan.
Lät företaget betala för bilar och akavarium Dömd 2023 för bland annat grovt skattebrott.

Vem: Ica-handlare i Västergötland lät företaget betala privata utgifter för mat, bilar, fyrhjuling, vitvaror, akvarium och larm. Han redovisade också för låga arbetsgivaravgifter. Totalt gick Skatteverket miste om cirka 800 000 kronor under ett år.
Straff: Villkorlig dom och samhällstjänst 160 timmar. Motsvarar sex månaders fängelse.
Magnus Frostenson, etikforskare: Här handlar det om ekonomisk brottslighet som är knuten till driften av Ica-butiken. Ica borde ha tydliga riktlinjer som säger att detta inte kan tolereras.
Ica: Handlaren fick varning och åtgärdsprogram. Får fortsätta.

Bild: Niklas Wennergren

Bra verksamhet i övrigt kan man inte säga om Ica-handlaren som 2023 dömdes för våldsamt motstånd sedan han vid två tillfällen blivit aggressiv då han avvisats från krogar.

Tidigare samma år hade Arbetsmiljöverket krävt förbättringar och hotat med vite (böter).

Myndigheten skrev att ”personalen känner sig otrygg och att arbetsgivaren ibland uppfattas som hotfull”.

“Handlaren var berusad på arbetsplatsen”

Längre bak i tiden har alkoholrelaterade incidenter fått polisen att dra in mannens vapenlicens. 

En före detta anställd berättar för Handelsnytt att handlaren visat tecken på alkoholmissbruk och otyglad aggressivitet.

– Flera gånger var han berusad på arbetsplatsen. Han kunde ringa anställda och skälla ut dem mitt i natten. En kollega blev kallad ”jävla hora”, säger personen.

En man i vit kostym med röd slips och "ICA"-logga på fickan.
Våld mot vakt på krog Dömd 2023 för våldsamt motstånd och försök till våld mot tjänsteman. 

Vem: Ica-handlare i nedre Norrland har vid två tillfällen varit våldsam då han har avvisats från krogar. En gång mot en ordningsvakt, en annan gång mot en polis. Vid det senare tillfället omhändertogs han enligt lagen om berusade personer. 
Straff: Villkorlig dom och 90 dagsböter, totalt 18 000 kr.
I handlarens butik har Handels och Arbetsmiljöverket pekat på allvarliga brister.
Magnus Frostenson, etikforskare: Tydligt fall. Här finns en konkret dom som visar väldigt stora omdömesproblem. Och med allvarliga problem på arbetsplatsen finns här mer att ta på. Ica borde fundera på om han ska vara handlare. 
Ica: Handlaren får fortsätta efter åtgärdsprogram.

Bild: Niklas Wennergren

Tycker Ica att en person med detta beteende verkligen bör få driva Icabutik?

– Handlaren har själv, med stöd av Ica och externa konsulter, satt in åtgärder som gett goda resultat. Facket har också varit involverat, och Arbetsmiljöverket har avslutat ärendet, säger Göran Blomberg.

Flera anställda som jobbar i butiken i dag ger dock bilden av att många problem kvarstår.

En man med glasögon bär en ljusgrå kabelstickad tröja.
Professor Magnus Frostenson är expert på företagsetik. Han är verksam vid Högskolan i Østfold och Örebro universitet. Han kommenterar fallen med brottsdömda Ica-handlare utifrån sin expertkunskap.

Sämre stämning på jobbet

Handlaren uppträder inte längre berusad, men stämningen på jobbet är ännu sämre än tidigare, anser de.

”Lagandan är helt borta. Flera anställda har fått skriftliga varningar med hot om avsked. Vi tror inte att det kommer att bli bättre. Den här mannen borde inte driva butik”, säger tre anställda till Handelsnytt via ombud.

Fallet med Ica-handlaren som 2021 dömdes till fängelse sedan han slagit en tiggare i ansiktet är enligt Göran Blomberg avslutat efter åtgärder i samverkan med konsulter och Ica. 

En man i vit kostym med röd slips och "ICA"-logga på fickan.
Slog hemlös i ansiktet Dömd 2021 för misshandel och egenmäktigt förfarande.

Vem: Ica-handlare från Dalarna gav en hemlös tiggare ett knytnävsslag i ansiktet och slängde ut hans saker på gatan. Brottet begicks i Stockholm när handlaren var på besök.
Straff: Två månaders fängelse.
Magnus Frostenson, etikforskare: Här talar vi om våldsbrott. För det brukar företag ha låg tolerans. Men jag vet inte hur händelsen har påverkat hans verksamhet.
Ica: Handlaren får fortsätta efter åtgärdsprogram.

Bild: Niklas Wennergren

För att Icas ansvarsnämnd ska ingripa mot en brottsdömd handlare måste domen vara slutgiltig.

Nämnden har därför ännu inte tvingat bort de åtta Ica-handlare som 2023 dömdes för grovt insiderbrott för att ha gjort otillåtna aktieklipp när Ica köptes ut från börsen.

Tingrsättsdomarna, i flera fall fängelse och näringsförbud, har nämligen överklagats till hovrätten där de väntas prövas först 2026. 

Kan skada Icas varumärke

Att fängelsedömda handlare tillåts driva butik kan provocera allmänheten och skada Icas varumärke. Göran Blomberg medger att det är problematiskt, men försvarar principen.

– Vår hantering måste vara rättssäker. Om vi agerade godtyckligt skulle det skapa osäkerhet i handlarkåren.

Av samma skäl har ansvarsnämnden ännu inte agerat mot Ica-handlaren som 2023 dömdes till fängelse för oaktsam våldtäkt. Domen har överklagats och ska prövas av hovrätten i höst.

En man i vit kostym med röd slips och "ICA"-logga på fickan.
Hade sex med kvinna mot hennes vilja Dömd 2023 för oaktsam våldtäkt.

Vem: Ica-handlare från Småland hade sex med två kvinnor i en fjällstuga. En av dem ville inte. Det insåg kanske inte mannen, men han borde enligt tingsrätten ha förvissat sig om hennes samtycke.
Straff: Skyddstillsyn och en månads fängelse. Tingsrättens dom har överklagats till hovrätten.
Magnus Frostenson, etikforskare: Det är djupt problematiskt att ha en sådan dom – om den står sig i hovrätten. Samtidigt är det svårt att knyta den till verksamheten som Ica-handlare. Utgången har väldigt mycket att göra med vilken relation handlaren har till Ica.
Ica: Inväntar slutlig dom.

Bild: Niklas Wennergren

Så gjorde vi granskningen

Över 1 100 Ica-handlare har kontrollerats mot rättsdatabasen Acta Publica.

Handlare som dömts eller åtalats för brott har granskats i andra avseenden, exempelvis med hjälp av Arbetsmiljöverket och Handels.

De exempel vi redovisar är ett urval. 

En man i vit kostym med röd slips och "ICA"-logga på fickan.
Knuffade anställd vid hätskt möte Åtalad 2024 för ofredande.

Vem: Ica-handlare i Småland blev aggressiv och hotfull mot en kvinnlig anställd som han anklagade för delaktighet i interna stölder. Enligt åklagaren har mannen knuffat kvinnan och tagit hårt i hennes armar samt tvingat henne att säga upp sig.
Straff: Fastställs vid rättegången om mannen fälls.
Handels har upprepade gånger pekat på allvarliga problem på arbetsplatsen. Handlaren har polisanmälts för hot mot Handels personal.
Magnus Frostenson, etikforskare: Det är problematiskt att hantera en anställd så på arbetsplatsen, oavsett vad han misstänkte henne för. Om han fälls i domstol bör Ica fundera på om han ska vara kvar som handlare. Men det beror på vilka avtal och föreskrifter de har.
Ica: Inväntar dom.

Bild: Niklas Wennergren

En man i vit kostym med röd slips och "ICA"-logga på fickan.
Anlade helikopterplatta på strand Fick 2023 strafföreläggande för brott mot områdesskydd.

Vem: Ica-handlare i Skåne anlade en 100 kvadratmeter stor helikopterplatta på strandskyddat område så att allmänheten hindrades att röra sig fritt på stranden.
Straff: 30 dagsböter, totalt 18 000 kr.
Magnus Frostenson, etikforskare: Den här förseelsen har inget att göra med verksamheten som Ica-handlare. En helikopterplatta på stranden kan sticka i ögonen, men brackighet är inte kriminellt.
Ica: Har inte kommenterat.

Bild: Niklas Wennergren

En man i vit kostym med röd slips och "ICA"-logga på fickan.
Körde full till golftävling Dömd 2024 för grovt rattfylleri.

Vem: Ica-handlare i Uppland ertappades av polisen på väg till en golftävling där han själv var både medarrangör och tävlande. Utandningsprov visade en så stor koncentration av alkohol att det klassas som grovt rattfylleri.
Straff: Villkorlig dom och samhällstjänst 50 timmar, motsvarande 1 månads fängelse.
Magnus Frostenson, etikforskare: Det är en omdömesfråga. Det här skedde på fritiden, men det riskerade ju att skada människor. Ica får avgöra om det påverkar verksamheten.
Ica: Har inte kommenterat.

Bild: Niklas Wennergren