Ica meddelade på fredagen att Icas ansvarsnämnd beslutat att handlaren inte kan vara kvar som Ica-handlare. Detta då han inte längre uppfyller kraven för medlemskap. Det är första gången ansvarsnämnden fattar beslut om uteslutning av en Ica-handlare.

”Bakgrunden är mycket allvarliga arbetsmiljörelaterade problem. Förhandling pågår nu med handlaren för att hitta den bästa lösningen för butiken framåt”, skriver Maria Elfvelin vid Icas presstjänst i mejl till Handelsnytt.

Problemen påtalades av Handels ombudsman Kristoffer Jigered, sedan flera anställda i handlarens butik slagit larm till Handels om att de utsatts för sexuella trakasserier av sin högsta chef.

Efter krav från facket kopplades företagshälsovården in för att utreda arbetsmiljön. 

”Bra dialog med Ica”

Kristoffer Jigered är glad över ansvarsnämndens beslut.

– Helt rätt beslut. Ica har agerat mycket bra och vi har haft bra dialog kring detta hela tiden, säger Kristoffer Jigered till Handelsnytt på fredagen.

Han berättar att han nu kommer att kontakta medlemmarna i handlarens butik för att stötta i den fortsatta processen.

– Mitt fokus är deras mående och arbetsmiljö i den här svåra situationen.

Drogmissbruk och trakasserier

Kristoffer Jigered har tidigare berättat att utredningsrapporten från företagshälsovården slagit fast att det finns stora risker för otrygghet i den sociala arbetsmiljön. 

– Det handlar om drogmissbruk och sexuella trakasserier från handlarens sida. Många anställda har lågt förtroende för handlaren. Psykologen som skrivit rapporten ifrågasätter sannolikheten för att detta kommer att förbättras.

Handels har tidigare nåtts av signaler på att allt inte stod rätt till i Ica-butiken. Under 2023 slog flera medlemmar larm om att handlaren utsatt dem för sexuella trakasserier. Det ska ha rört sig om olämpliga kommentarer och skämt samt några fall av tafsande.

Sexköp och drograttfylleri

Sommaren 2023 dömdes handlaren för att ha köpt sex. I januari i år bötfälldes han för att ha kört bil narkotikapåverkad.

Flera anställda upplever att deras chef har varit drogpåverkad på arbetsplatsen.

Kristoffer Jigered berättar också att en gymnasieskola med handelsutbildning sagt upp samarbetet med butiken efter att handlaren betett sig olämpligt mot en praktikant.

Den utpekade handlaren säger till Handelsnytt att han just nu inte vill kommentera saken.

Icas ansvarsnämnd

En Ica-handlare driver sitt eget företag inom varumärket Ica.

Alla Ica-handlare är organiserade i Ica-handlarnas förbund. 

Ica har en ansvarsnämnd som kan varna och i sista hand utesluta en handlare som begått allvarliga fel.

Nämndens syfte är att värna det gemensamma Ica-varumärket och se till att de som verkar under detta lever upp krav och förväntningar.

En handlare som blir utesluten ur förbundet kan inte fortsätta att driva Ica-butik.

Nämnden har tagit upp ett 15-tal ärenden sedan den bildades 2008.

Ärendet i Östergötland är första gången nämnden fattar beslut om uteslutning. Tidigare har erinran och varningar utdelats.