”En chock.” Så beskriver Handelsmedlemmen Emma sin reaktion efter att hon och kollegan Lina helt utan förvarning blev avskedade från sina jobb den 9 juli. 

Lina i sin tur beskriver känslor av att ha blivit sviken. Men hon har även pendlat mellan ilska, sorg, skuld och skam under de senaste veckorna.

– Man undrar vad kollegorna tänker. Och känner sig oskyldigt dömd. Vi fick gå från jobbet på dagen, säger hon.

Megaloppisen i Majorna

Det var sista helgen i maj som de två kollegorna, båda i 30-årsåldern, sålde privata kläder på Megaloppisen i stadsdelen Majorna i Göteborg.

Den är återkommande och beskrivs som en stor folkfest. 

Enligt Emma var det många andra som jobbar för hjälporganisationen, både i sorteringen och butiken, som gjorde detsamma i rollen som privatpersoner.

– Skillnaden var att vi gjorde en video som vi lade ut på sociala medier. I den visade vi lite av det vi skulle sälja och berättade var vi skulle stå.

Avskedade på stående fot

När arbetsgivaren fick se inlägget några veckor efteråt såg man rött.

Emma och Lina kallades in på ett möte den 9 juli och avskedades utan förvarning på stående fot. Arbetsgivaren anser att de har varit illojala och bedrivit konkurrerande verksamhet.

– Vi hade ingen aning om att det kunde uppfattas så. Arbetsgivaren har inte alls varit tydlig med det i förväg. Dessutom tänker jag att man ju måste få sälja av sina avdankade kläder även om man jobbar med secondhand, det gör ju varenda människa, säger Emma.

Hon har jobbat heltid i sorteringen för hjälporganisationen sedan 2018. Nu blev hon plötsligt helt utan inkomst.

– Ja, vad ska jag säga. Känslorna har gått lite upp och ner. Vi blev helt chockade och hade inget att säga till vårt försvar. De hade redan bestämt sig.

Ensamstående förälder

För Linas del är det extra svårt.

– Jag är ensamstående mamma till en 6-åring. Nu står jag utan jobb. När man blir avskedad finns inga karensdagar eller så i a-kassan. Det är svårt ekonomiskt.

Handels anser att uppsägningarna inte har giltiga skäl och har drivit ärendet både lokalt och centralt. Men arbetsgivaren har fortsatt på sin linje och man har inte lyckats komma överens.

Nu har nästa nivå, LO-TCO Rättsskydd, kopplats in. Förbundsjuristen Josephine Trinder, med inriktning på arbetsrätt, är ombud i ärendet. 

Stämmer arbetsgivaren

I tisdags skickade hon in en stämningsansökan till Arbetsdomstolen. I den krävs dels att avskedandet ska ogiltigförklaras och att både Lina och Emma retroaktivt ska få sina löner från datumet de fick gå.

Arbetsgivaren krävs även på ett skadestånd till de drabbade för själva kränkningen om 250 000 kronor vardera.

– Vi anser att arbetsgivarens argument, att medlemmarna skulle ha bedrivit konkurrerande verksamhet, inte stämmer. De har sålt sina gamla saker privat på en allmän loppis vid ett enskilt tillfälle, säger Josephine Trinder till Handelsnytt.

Hon konstaterar att det dessutom är i så pass liten skala att den inte ens är skattskyldig.

– Sälja privat på loppis måste man kunna göra även om man jobbar med secondhand och det måste bli tydligt, tillägger hon.

Vill inte säga så mycket

Handelsnytt har sökt arbetsgivaren för en kommentar.

På mejl svarar generalsekreteraren för hjälporganisationen:

”Vi kan konstatera att vi och facket har olika syn på vad som hänt. I övrigt får förhandlingarna ha sin gång.”

Mer än så vill arbetsgivaren i nuläget inte kommentera ärendet.