Ica-Mikaela säljer 5 000 bullar på kanelbullens dag: ”Vi gräddar till sju på kvällen”
Målet är att sälja 5 000 bullar på en dag. På kanelbullens dag går ugnarna på Ica Kvantum i Uddevalla varma, i dubbel bemärkelse.
I morgon, den 4 oktober, är det kanelbullens dag, en av de allra mest intensiva dagarna för de anställda på bageri och brödavdelningen på Ica Kvantum i Uddevalla.
En helt vanlig vardag säljs ”kanske 48 kanelbullar” om det inte är några extraerbjudanden, berättar Mikaela Stenröse, säljledare på bageri och brödavdelningen i butiken.
På kanelbullens dag är det betydligt fler.
– Förra året sålde vi 4 700 och vårt mål i år är att slå det. Vi siktar väl mot 5 000, säger Mikaela Stenröse.
På kanelbullens dag väljer vi traditionellt
Redan dagen innan lägger hon och kollegorna upp bullar på alla plåtar de har och fyller upp vagnarna så att de kan komma i gång med gräddningen direkt på morgonen.
Sedan fortsätter de att ta ut färdiggräddade och köra in nya bullplåtar i ugnen hela dagen.
– Vi gräddar i ett, hela vägen fram till klockan sju på kvällen.
Kanelbullar är tillsammans med wienerbröd kundernas favoritbakverk även andra dagar på året, men då säljs också en del kardemumma- och vaniljbullar i butiken.
På kanelbullens dag är det just kanelbullar som gäller.
– Då vill man ha det traditionella. Det är som på semmeldagen, då vill man ha en vanlig semla och inte någon ny variant.
”Alla gillar en kanelbulle”
Att kanelbullens dag blivit så populär tror Mikaela Stenröse beror på att vi helt enkelt gillar att fika.
– Det känns så svenskt med fika. Och en kanelbulle gillar ju alla. Det är enkelt och gott.
Även om hon själv jobbar hårt och står i bulldoft hela dagen kommer hon också att hinna fira.
– Någon bulle blir det, helt klart.
Kanelbullen har firats i 25 år
Kanelbullens dag har firats den 4 oktober varje år sedan 1999. Dagen instiftades av Hembakningsrådet, en sammanslutning av livsmedelsföretag som används i bakning till exempel socker, mjöl och margarin.
Syftet med kanelbullens dag är att uppmärksamma traditionen med att baka hemma och att samtidigt hylla ett av Sveriges mest omtyckta bakverk. Med åren har dagen blivit allt mer populär och de hembakta bullarna har fått konkurrens av bullar från affärer och bagerier.
Sedan 2004 finns kanelbullens dag inskriven i almanackor.
Vill du veta mer om kanelbullen?
Läs Jens Linders krönika på Mål och Medel!