Vi tar det från början. Vad är uthyrningslagen för något?

Det är en lag som har funnits i 12 år och som formellt heter Lagen om uthyrning av arbetstagare. I den avgörs vad som gäller när en anställd hos ett bemanningsföretag jobbar hos en kund och arbetsleds och kontrolleras av kunden.

Lagen kom bland annat till för att den som jobbar via ett bemanningsföretag inte ska få sämre villkor än de kollegor som är anställda direkt av kunden. 

Vad innebär förändringarna i uthyrningslagen?

De är en del av förändringarna i Lagen om anställningsskydd, LAS. Nya LAS kom till efter långa förhandlingar mellan fack och arbetsgivare.  

Nya LAS trädde i kraft den 1 oktober 2022 och en av förändringarna gäller alltså uthyrningslagen.

Från och med det datumet ska den som hyrts in från ett bemanningsföretag i sammanlagt mer än 24 månader under en 36 månaders-period hos en och samma kund erbjudas anställning hos kunden.

Man ska då ha varit uthyrd via bemanningsbolaget till samma driftsenhet (exempelvis till en och samma fysiska lager eller butik).

Som alternativ kan kunden välja att erbjuda dig två månadslöner i kompensation. 

Men varför är det så aktuellt just nu?

Det beror på att det den 1 oktober hade gått exakt 24 månader sedan den nya regeln ändrades.

Även om någon hade jobbat 10 eller 20 år via ett bemanningsföretag hos en och samma kund så har det behövt gå dessa två år från det att regeln ändrades för att den ska gälla. 

Händer det något om kundföretaget inte erbjuder mig ett jobb?

Ja, enligt de nya reglerna i lagen måste kundföretaget ge dig ett erbjudande om anställning senast en månad efter att 24 månaders-perioden passerats. 

Om de inte gör det ska du i stället få två månadslöner (av den lön du har nu). Det krävs ingen motprestation från din sida. När kundföretaget har betalat dig kan uthyrningen fortsätta som tidigare.

Men om jag tackar nej till en anställning då?

Då händer ingenting. Då kan inhyrning av dig som bemanningsanställd fortsätta som vanligt. Du har heller inte rätt till de två månadslönerna.

När det har gått ytterligare 24 månader måste dock kundföretaget ge dig ett nytt erbjudande: anställning eller två månadslöner.

Gäller de nya regelerna även mig som jobbar deltid?

Ja, om tiden du har varit placerad hos samma kund via ett bemanningsföretag motsvarar 24 månader under en 36-månadsperiod. Du ska även under hela denna tid ha jobbat på samma driftsenhet. 

Finns det risk att det försämras för bemanningsanställda med de nya reglerna i uthyrningslagen?

Ja, men det var inte tanken. Målet med lagen var att förbättra villkoren för bemanningsanställda så att de inte skulle behöva anlitas år efter år av en kund utan i stället erbjudas en tryggare och mer långsiktig arbetssituation. 

Men det har redan nu visat sig att det finns företag som anlitar bemanningspersonal säger upp avtalen efter exakt 23 månader för att slippa erbjuda jobb eller två månadslöner.

Vad ska jag göra om kundföretaget inte följer de nya reglerna?

Om du är medlem i Handels kan du då få hjälp av facket. Arbetsgivaren kan bli skadeståndsskyldig och den förhandlingen tar facket hand om.