Den sista mars går kollektivavtalen för bland andra butiks- och lageranställda ut.

Då ska facket och arbetsgivarna ha kommit överens om nya löner och andra villkor för hundratusentals anställda i hela landet. 

Det kan tyckas som långt fram i tiden, men faktum är att det är dags att börja bry sig redan nu. Handelsnytt reder ut varför.  

Det handlar om din lön

Det är nu under hösten som facken mejslar fram sina lönekrav. Handels har haft så kallade avtalskonferenser, där medlemmar i hela landet har samlats för att tala om vad de tycker är viktigast när förbundet ska förhandla fram nya kollektivavtal.

På så sätt har alla medlemmar möjlighet att påverka.  

I Handels är de olika yrkesgrupperna indelade i avtalsområden.

Det största är detaljhandel, det vill säga de flesta som jobbar i butiker. Näst störst är lager- och e-handel. Frisörer, tjänstemän och anställda inom kooperationen har också egna avtal. 

Avtalsdelegationer

Inom alla avtalsområden finns det avtalsdelegationer, som utgörs av fackligt förtroendevalda medlemmar.

De träffas för att bland annat diskutera igenom förslagen från avtalskonferenserna och för att ge råd till förbundsstyrelsen. 

– Alla har möjlighet att tycka till genom sina förtroendevalda som har fackliga uppdrag på arbetsplatserna. De tar med sig synpunkter från medlemmarna, som på så vis kan påverka frågor om löner och villkor i avtalsförhandlingarna, säger Martin Nyberg, Handels avtalssekreterare.  

Sedan är det förbundsstyrelsen som bestämmer vilka kraven blir, efter att ha lyssnat in vad medlemmarna tycker. 

I kollektivavtalen för de olika branscherna finns bland annat angivet hur mycket man ska tjäna i timmen, vilket tillägg man ska få för branschvana och hur hög ob-ersättningen ska vara när man jobbar kvällar och helger. 

Det handlar om din arbetstid

Lönen handlar inte bara om kronor, ören och procent. Vad man faktiskt får in på kontot när månaden är slut beror också på hur många timmar man har fått jobba. 

I butiker är det många som inte jobbar heltid, trots att de skulle vilja. Därför är frågan om fler timmar på kontraktet en viktig fråga som Handels kommer att driva i någon form. Exakt hur man ska föra fram det kravet återstår att se – det blir klart när Handels och Svensk Handel växlar avtalskrav i slutet av januari. 

I det nuvarande kollektivavtalet står det redan att heltid är norm för den som har butiksjobbet som sin huvudsakliga sysselsättning.

Det står också att arbetsgivaren är skyldig att förklara för en deltidsanställd som vill ha fler timmar på kontraktet varför hen inte kan få det. 

– Arbetsgivarna behöver hela tiden få höra att våra medlemmar vill ha fler timmar, att man inte önskar att jobba deltid, säger Martin Nyberg.  

Fler timmar på kontraktet

Trots det jobbar ungefär två tredjedelar av de anställda i detaljhandeln deltid i dag – och av dem vill sex av tio ha fler timmar eller heltid på sina kontrakt.  

– Frågan om fler timmar på kontraktet har varit ett dilemma i flera avtalsrörelser och kommer vara det även i år. Utvecklingen går åt fel håll, det är ett branschproblem och vittnar om vilka olika förutsättningar vi har i våra branscher. De flesta ofrivilliga deltiderna finns på den privata sidan, i detaljhandeln där det är mest kvinnor som jobbar, säger Martin Nyberg. 

Din löneökning hänger ihop med andras

Ramarna för lönekraven som Handels lämnar till motparten, arbetsgivarorganisationen Svensk Handel, sätts redan nu under hösten. 

Den 23 oktober samlas alla förbund i LO till representantskap och bestämmer om de ska ha gemensamma krav i avtalsrörelsen. 

Då avgörs också om det blir aktuellt med en låglönesatsning, något som skulle gynna handelsanställda. Sedan anpassar varje förbund kraven till sina egna branscher och de förutsättningar som gäller där.

LO-samordningen

Det är det här som kallas LO-samordningen. Någon vecka efter LO:s representantskap presenterar facken inom industrin sina avtalskrav.

De kraven ger en fingervisning om vilken nivå de andra facken inom LO, till exempel Handels, kommer att kräva.  

Så om du håller lite koll på hur det går för facken inom industrin, när det är dags för dem att förhandla med arbetsgivarna, kan du i alla fall få en hint om hur det blir med din lön i slutändan.

Saker att hålla koll på

23 oktober: LO:s representantskap, då bestäms om det blir gemensamma lönekrav och låglönesatsning för LO-förbunden. 

Slutet av oktober: Facken inom industrin presenterar sina avtalskrav. 

Januari: Handels och Svensk Handel växlar avtalskrav.

Februari: Förhandlingar mellan fack och arbetsgivare. 

31 mars: Då ska industriavtalet vara klart. De löneökningar som fack och arbetsgivare i industrin kommit överens om blir vägledande för hela arbetsmarknaden – det så kallade märket. 

1 april: Handels stora kollektivavtal har slutat gälla. Då ska Handels och Svensk Handel ha kommit överens om de nya lönerna och andra villkor. Om de inte är överens kan det bli medling och konflikt, som strejk.