Lagerarbetare fick sparken efter tveksamt drogtest – facket stämmer Ica: ”Helt vanlig kille”
Johan blev avskedad efter att ha testat positivt för amfetamin på Ica-lagret. Ett anonymiserat resultat av ett drogtest är allt han fått se. Vem som har utfört testet kan inte arbetsgivaren svara på.
Fackförbundet Unionen har stämt Ica i Arbetsdomstolen för att felaktigt ha avskedat Johan, som egentligen heter något annat. Något som tidningen Kollega var först med att rapportera.
I stämningen framgår det att Johan har jobbat i fyra år som lagerarbetare på ett av Icas lager.
Han lever ett ordnat familjeliv med fru och barn. Ibland tar han en öl med vänner men han tar enligt egen utsago inga droger.
Johan har gjort flera negativa drogtester tidigare i samband med till exempel nyanställningar.
”En helt vanlig kille”
– Det är en helt vanlig kille, en uppskattad medarbetare. Alltihop har gått väldigt fort och testet är slarvigt genomfört, säger Sofia Wolff, jurist på Unionen, som driver fallet.
Johan var medveten om att Ica ibland gjorde slumpvisa drogtester och i juni blev han och några till kallade till ett konferensrum där han fick lämna saliv i två olika provrör.
Efter det återgick han till sitt arbete där han bland annat kör truck.
Läkare ringde sent en lördagkväll
En sen lördagskväll några dagar senare ringde en man som presenterade sig som läkare och frågade vad Johan tog för receptbelagda mediciner, eftersom hans provsvar visat positivt för amfetamin.
Johan svarade att han bara använde nässpray och förnekade att han tagit droger.
Enligt riktlinjer för drogtester på arbetsplatser, som Unionen hänvisar till i stämningen, ska man vara försiktig med prov gjorda på saliv eftersom det inte är lika beprövat som blod- och urinprov.
Om en anställd nekar till att ha använt droger ska ett av proven skickas till ett annat oberoende laboratorium för analys.
Avskedad för drograttfylla
Johan känner sig felaktigt anklagad, men i stället för att reda ut om något blivit fel blir han avskedad för att ha kört truck under drogpåverkan.
Under flera möten med arbetsgivaren efterfrågar både Johan och fackets representanter provresultatet och underlag för hur testet gått till.
De ber också om en ny analys enligt de riktlinjer som finns på intranätet.
”Vems prov som helst”
Tillslut får de se ett anonymiserat provresultat och får dessutom veta att det är en underleverantör till testföretaget som gjort provet.
Vad den firman heter vet inte Ica.
– Det skulle ju kunna vara vems prov som helst. Vi tycker att det bara ska vara hälso- och sjukvårdspersonal som ska kunna utföra drogtester på arbetsplatser för att det ska vara rättssäkert, säger Sofia Wolff.
Unionen kräver nu skadestånd på hundratusentals kronor för brott mot lagen om anställningsskydd eftersom de anser att Ica inte haft grund för att avskeda Johan.
Handelsnytt har sökt Johan som har avböjt en intervju.
Ica: Slumpvisa drogtester ingår
Handelsnytt har kontaktat Ica för att bland annat höra hur de ser på sina rutiner och rättssäkerheten kring drogtestning. Men de vill inte ställa upp på en intervju utan skickar en allmän kommentar på mejl.
”Vi kommenterar inte enskilda individärenden. Men rent generellt kan vi säga att ICA har nolltolerans mot drogpåverkan på våra arbetsplatser. Slumpvisa drogtester ingår som en del i vårt arbete med att förebygga risker för olycksfall och arbetsskador.”