En grupp personer iklädda säkerhetsvästar och jackor står och samtalar i en lagerlokal.

Handels ordförande Linda Palmetzhofer (i mitten) samtalar med anställda på Ica lagret i Kallhäll om förbättringarna som gjort så att lagret nu prisas som handelns bästa arbetsplats.

När Jonathon Clarke, klubbordförande på Icalagret i Kallhäll utanför Stockholm fick veta att hans arbetsplats utsetts till handelns bästa arbetsplats 2024, blev han både glad och stolt. 

– Det är jätteroligt! Vi har samarbetat med ledningen i flera år och förbättrat arbetsmiljön jättemycket, säger han. 

Han har jobbar på Icas lager sedan 1994 och började på lagret i Kallhäll 2020 när det var helt nytt. Sedan dess har hela lagret byggts om.

Gångarna där truckar lastade med frukt- och grönsakslådor svischar fram har breddats rejält. Gula linjer på golvet markerar var det är 80 centimeter kvar till hyllorna. Närmare ska truckarna inte köra. Om det blir trängre har de anställda inte plats att lyfta på ett bra sätt. 

Specialutformade lyfthjälpmedel hänger också i en av lagergångarna. De ska användas till tunga lådor, som fulla banankartonger.

Arbetsrotation ger variation

För att minska förslitningsskador har man också infört arbetsrotation.

Målet är att ingen ska jobba med att plocka varor mer än fyra timmar om dagen.

Resten av arbetstiden ska ägnas åt varumottagning, utlastning, service eller städning.

– Det funkar jättebra med rotation. Det minskar tiden med tungt arbete och de flesta tycker att det är bra få göra olika saker, säger Per Mattson, huvudskyddsombud och vice klubbordförande. 

En grupp personer i en kontorsmiljö, där två individer håller i buketter och en person håller ett inramat föremål.
Sofia Lindberg, logistikchef och Jonathon Clarke, klubbordförande tar tillsammans emot pris och blommor från Jimmy Ekman, försteombudsman i Stockholm. Båda betonar att de tillsammans har gjort jobbet som fått lagret i Kallhäll att bli handelns bästa arbetsställe.

Men alla förändringar har inte skett utan motstånd. En del tycker att det är besvärligt med lyfthjälpmedlen och vill inte använda dem. Och när det nya lönesystemet skulle införas 2022 var många skeptiska. 

– De var nog rädda att de skulle tjäna sämre, eftersom vi tog bort ackordet, men så har det inte blivit, säger Jonathon Clarke. 

I stället för ackordsarbete som uppmuntrar folk att jobba snabbt infördes ett lönesystem som ger utdelning om arbetet görs rätt. 

Sedan ackorden försvann har stressen minskat, liksom även sjukfrånvaron och rehabärendena. 

Jobbet har förändrats

Benjamin Mekonen som jobbat många år på lagret säger att jobbet har förändrats mycket.

– Förut var det stressigt och folk hann inte prata, men nu är stressen borta. Nu hjälper folk varandra och det skapar trivsel, säger han. 

Han får medhåll av Malou Tillander som jobbat på andra lager innan hon började på Ica i Kallhäll för ett och ett halvt år sedan. 

– Det är en enorm skillnad. Arbetsmiljön här är så att jag ser fram emot att gå till jobbet.

En person iklädd en svart dräkt och mössa står i en hall.
Malou Tillander säger att arbetsmiljön är mycket bättre än på andra lager där hon arbetat. ”Det är så bra att jag längtar till jobbet.”

Tung och stressig arbetsmiljö

Många lager, även Icas, har haft problem med en tung och stressig arbetsmiljö.

Handelsnytt har vid flera tillfällen också rapporterat om andra problem, som att inhyrda på Ica lagret i Helsingborg fått sluta när de skulle fått jobb på Ica. 

Jonathon Clarke, säger att han känner till att det finns eller har funnits problem på andra Icalager, men tycker inte att det är så i Kallhäll. I alla fall inte nu.

– Allt går ju upp och ner, men den samverkan vi har med ledningen nu, och som vi också fått pris för, fungerar verkligen jättebra. Vi har gjort stora förbättringar. 

Därför vinner Ica-lagret priset

”En arbetsplats där de anställda trivs och där ett starkt engagemang har skapat fackliga framgångar. En ny lönemodell har förhandlats fram med en av branschens högsta ingångslöner och ett fördelaktigt bonussystem. Den fysiska arbetsmiljön har förbättrats genom bland annat arbetsrotation, vilket har lett till minskad sjukfrånvaro och ökad trivsel. ICA:s lager i Kallhäll är en värdig vinnare av Handelns bästa arbetsplats 2024.”

Handels har delat ut pris till Handels bästa arbetsplats varje år sedan 2015.

Icas lager i Kallhäll

Lagret i Kallhäll utanför Stockholm är ett av sex Icalager i Sverige.

På Icalagret i Kallhäll jobbar runt 250 anställda. De hanterar frukt, grönsaker och charkvaror.

Den fysiska arbetsmiljon har förbättrats genom bland annat arbetsrotation, bredare gångar och lyfthjälpmedel.

Andra förbättringar är ett nytt lönesystem utan ackord, vilket minskat stressen. De anställda har också fått lämna önskemål om sina scheman och nästan alla har fått som de velat. De är också löpande involverade i förbättringsarbete och har workshops om inkludering, kränkande särbehandling och trivselregler.