Facket: Viktigt att öva utrymning vid brand
På arbetsplatser med ett bra arbetsmiljöarbete funkar också oftast brandskyddet bra. Det som brister är praktiska övningar.
– Man behöver se till att alla vet vad som händer vid en utrymning. Vad innebär det för mig, om jag jobbar just den dagen när det börjar brinna i butiken, säger Sofia Larm som är arbetsmiljöombudsman på Handels.
Enligt henne har de flesta arbetsplatser ganska bra koll sin brandskyddsutrustning, som brandsläckare och brandfiltar. De kontrolleras regelbundet, ofta av en extern aktör som kommer och testar.
När det kommer till praktiska övningar, som att utrymma butiken eller att använda brandsläckare när det har uppstått en brand, är det sämre ställt.
– Långt ifrån alla, i synnerhet små företag, har regelbundna övningar. Och det kan vara helt avgörande. Där ser vi också att anställda med få timmar på kontraktet inte får samma förutsättningar som de som jobbar heltid, säger Sofia Larm.
Risk att missa viktig information
De som jobbar extra eller bara några få timmar i veckan kan, eller får, inte alltid vara med på personalmöten eller gemensamma träffar.
Då finns det risk att de missar viktig information, om till exempel rutiner och utrymningsvägar.
– Det ska finnas med i introduktionen, när någon är ny, men vi vet att det inte alltid görs. Det är sådant som man kan upptäcka om man jobbar ordentligt med det förebyggande arbetet.
Prevent: Filmer bra komplement
En del i det förebyggande arbetet är att se till att alla i personalen får utbildning i brandsäkerhet.
På Prevent, som ägs av fack och arbetsgivare tillsammans, finns det en speciellt framtagen utbildning för butiksanställda. Det är en webbutbildning i fem delar som heter ”Brandsäker i handeln”.
– Det är filmer som ger en bra bas. Från ansvar och förebyggande arbete till hur man använder en brandsläckare. Det blir ett komplement till butikernas praktiska övningar, säger Åsa Lindelöf som är projektledare på Prevent.
En utmaning när det gäller utbildningar för butiksanställda är bredden.
– Det gäller att försöka möta alla, både de som just slutat gymnasiet och de som har jobbat länge. Eller de som har annat modersmål än svenska. Ju fler som känner till vad man ska göra om det börjar brinna, desto större är chansen att man vet hur man ska agera om något händer.
Runt 10 000 anställda per år genomför utbildningen, som är kostnadsfri.