Person i grön huvtröja och svart jacka står på en våt gata bredvid en inhägnad byggarbetsplats med en skylt och en orange markpackningsmaskin i bakgrunden.

Med sina 6 347 invånare hamnar Arvidsjaur på plats 261 av landets 290 kommuner. Här drar Storgatan ett streck genom tätorten. I ena änden ligger Dollarstore, i andra änden kyrkan. Och däremellan affären mitt i byn – Coop Arvidsjaur. 

Visst finns det andra butiker i Arvidsjaur, både Ica Supermarket och en ”Lill-Ica”. Men Coop har en särställning och står för runt 70 procent av ortens livsmedelsförsörjning.  

Butiken på Storgatan har legat på samma plats i årtionden. När den öppnade 1976 var den Sveriges största Konsumhall. 

I Arvidsjaur är både kunder och personal trogna. Som Thori Laestander, hon har jobbat här sedan 1978. 

– Jag började göra praktik i tvåan på gymnasiet, två dagar i veckan. Vi plockade varor och gjorde egentligen allt utom kassan. Sen fick jag sommarjobb och efter det rullade det på och jag är ju kvar. Coop har varit mitt andra hem, säger Thori. 

Säljledare och fackordförande

I dag är Thori säljledare och kassan har varit hennes hemvist i många år. Hon är också ordförande för Handelsklubben på arbetsplatsen.

Det var ovanligt varmt i Arvidsjaur den där tisdagen i maj. Termometern segade sig upp till 24 grader mitt på dagen. Och det blåste kraftigt.

Vid 14-tiden möter butikschefen Ulf Isaksson en kund som är på väg in i butiken. 

– Hon sa, liksom i förbigående, ”Vet du Ulf, att det brinner på taket?”. Och så gick hon in för att handla. Jag tittade upp mot taket och såg lågorna och förstod direkt att det här inte var bra. 

Ulf Isaksson rusar in i butiken och sliter åt sig mikrofonen vid kassan och ropar att det brinner.

– Sedan tog jag över och fortsatte ropa ut att vi måste utrymma omedelbart. Jag tog det på både svenska och engelska. Det gick ju inte något brandlarm eftersom branden hade startat på taket, säger Staffan Markström, som jobbar i kassan. 

Luftvy av en bränd byggnad där brandmän är på plats. Rök stiger från resterna, omgiven av vägar och bostadshus.
Coop i Arvidsjaur brann ned den 28 maj 2024.

”Inte många gick lugnt och städat”

Inne på kontoret står Thori Laestander. Hon har kommit in lite tidigare, egentligen börjar inte hennes pass förrän klockan 18. Men som klubbordförande finns det alltid något hon behöver göra. 

– Det var ingen som visste att jag var där, för jag skulle bara hämta några papper. Vid tvåtiden hörde jag att Staffan började ropa i högtalaren att det brinner och att det var på riktigt. Då förstod jag att vi skulle utrymma. Det var ju inte många kunder så det gick lugnt och städat till.

Personalen och kunderna tog sig ut ur butiken och gick över gatan till gräsmattan framför Fridhemsskolan.

Där stod de tillsammans och såg på den tjocka, svarta röken som vällde upp ur byggnaden. 

– Det brann något så fruktansvärt och det kom upp lågor från taket. Först trodde vi att det skulle gå bra, men sen gick allt så fort. Det var övertänt på kanske tio minuter, en kvart. Då förstod jag att det var kört, säger Thori. 

En butiksanställd i grön jacka står framför kylda hyllor med en vagn och plastkorgar i en matvarugång.
Det var butikschefen Ulf Isaksson som först förstod att det brann. En kund på väg in sa, liksom i förbigående, att ”Vet du Ulf, att det brinner på taket?”.

Att ingen blev skadad, trots att butiken brann ner till grunden, var inte bara tur.

Bara ett par månader tidigare hade personalen genomgått en brandsäkerhetsutbildning. Alla hade övat på utrymning och evakuering. 

– Man hade det i färskt minne, så det kändes som att vi hade en rutin. Vi visste var vi skulle kolla, så att ingen blev lämnad kvar. Och så var det ju inte så många kunder där, säger Elina Tärnström som har jobbat på Coop i ungefär två år. 

Inte ovanligt med bränder i butik

Det är inte ovanligt att det brinner i butiker.

Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, går det att skönja en viss ökning. Förra året, 2023, brann det vid 235 tillfällen.

Året innan var siffran 204 och året dessförinnan 213. Siffrorna visar de gånger som räddningstjänsten har varit tvungen att rycka ut, mindre tillbud finns inte med i statistiken. 

Enligt Brandskyddsföreningen är det vanligast att branden startar utanför, på lastkajer eller i sopcontainrar och att det sker utanför öppettiderna. 

– Det är ju läskigare om det händer när butiken är öppen, för då kan människor komma till skada, säger Lars Brodin, brandingenjör och expert på Brandskyddsföreningen. 

Därför är det viktigt att alla som jobbar i butiker har koll på vad de ska göra om det börjar brinna. Att agera snabbt kan vara skillnad mellan liv och död.

Trots att det brinner i cirka fyra butiker i veckan är det ovanligt att någon skadas. 

– Prio ett är alltid människoliv. Att fokusera på att man kan utrymma lokalerna snabbt. De rutinerna är det viktigaste när det gäller brandsäkerhet. Men man ska inte heller glömma bort att det oftast är lättare att släcka en brand i ett tidigt skede. Så det behöver man också ta fram rutiner för – och öva på, säger Lars Brodin. 

Två personer i gröna uniformer står i en butik, vända mot kameran. I bakgrunden syns hyllor och en disk.
Thori Laestander och Staffan Markström har jobbat länge tillsammans. Staffan har en bakgrund som brandman och förstod direkt vad som skulle hända och vad som behövde göras när butiken brann.

Brandutbildning gjorde skillnad

På Coop i Arvidsjaur tyckte alla att brandutbildningen gjorde stor skillnad. Alla var trygga med vad de skulle göra och vart de skulle ta vägen.

De hade övat utrymning och visste var de skulle kolla så att ingen kund eller arbetskamrat lämnades kvar. 

Men att släcka branden var inte möjligt. Den startade på taket, där det pågick byggarbeten. Den gamla butikslokalen från 1976 skulle rustas upp och moderniseras.

Räddningstjänsten var snabbt på plats, men kunde inte göra något annat än att försöka begränsa branden så att den inte spred sig till trähusen intill. 

Nu blir det i stället helt nya lokaler på samma tomt, mitt på Storgatan. Där Coopbutiken låg fram till den 28 maj finns nu bara en grop, en massa grus och stora grävmaskiner. 

Enligt planen ska en ny butik öppna nästa höst. 

– Ett sånt här nytt bygge blir säkrare än den gamla butiken, det är ju andra krav i dag. Som att det ska finnas brandceller. Men det kändes förstås tungt att den brann ner mitt under upprustningen. Vi hade precis fått ett nytt fikarum, där vi bara hann fika en enda gång, säger Ulf Isaksson.

Nytt och tillfälligt personalrum

Ett halvår senare har personalen ett nytt, men tillfälligt, fika- och personalrum. Det känns lite provisoriskt, precis som hela lokalen där Coop huserar sedan i slutet av augusti. 

Det är trångt mellan hyllorna där pasta, gryner och konserver samsas intill frukt- och gröntavdelningen.

På lagret innanför lastkajen har man precis fått nya frysar och personalen måste snitsla sig fram med sina pirror när de hämtar nya varor.

Men det är ändå en butik. Något som inte var självklart direkt efter branden. 

– Först tänkte man att man inte skulle ha något jobb på sommaren. Men väldigt snabbt blev det klart att vi skulle ta beställningar och ha matleveranser från Luleå, där våra varor kommer ifrån även annars, säger Thori Laestander. 

En kvinna i grön jacka står i ett förrådsrum och lägger i en låda på en vagn. Hyllor fyller med olika produkter som finns längs väggarna.
På tillfälliga Coop är det trångt, både i själva butiken och i kylar och lastutrymmen. Frida Lundberg och hennes arbetskamrater ser fram emot att den nya butiken ska öppna nästa år. Det blir större och modernare – och mer brandsäkert.

Bara tre dagar efter branden var ruljangsen i gång. Delar av personalen jobbade från Luleå med att packa kassar till Arvidsjaurborna som beställt online.

Andra stod vid busstationen och lämnade ut varor till folk som fick komma dit och hämta. 

– Det var faktiskt helt otroligt hur snabbt och bra allting gick. Vi hade ju lagt schema för hela sommaren och tagit in sommarjobbare. Alla fick betalt för varenda timme som var schemalagd, och vi hade ju också fullt upp med jobb. Det sköttes jättebra av arbetsgivaren, de ställde verkligen upp, säger Thori. 

Stor glädje i augusti

Men det är ändå något annat med en fysisk butik. Både för de anställda och för kunderna. Så glädjen var stor när tillfälliga Coop slog upp dörrarna i slutet av augusti. 

Inte lika centralt, men fortfarande på Storgatan. 

– Vi tappade ju en del försäljning under sommaren. Och vi är de enda i samhället som har spel, det var många som tyckte det var jobbigt när de inte kunde köpa sina lotter eller lämna in tipset. 

Själv ser Thori Laestander fram emot nästa höst. Att den gamla butiken brann ner har lämnat spår hos henne.

Med 65 år fyllda börjar hon tänka på pensionen men har bestämt sig för att jobba kvar ett tag till. Åtminstone tills den nya butiken har öppnat. 

– Det finns en sorg, en saknad efter den gamla butiken som var som ens andra hem. Att skåpet inte finns kvar, jag hade haft samma i jättemånga år. Ändå blev det ju bra, vi har fortfarande ett jobb att gå till. Men jag vill inte sluta här, i de här provisoriska lokalerna, det skulle bli ett otroligt konstigt slut på mitt yrkesliv. 

Exempel på butiksbränder de senaste åren

2024
November: Dollarstore i Lycksele. Butiken totalförstördes i branden. Polisen utreder händelsen som misstänkt mordbrand. 

Oktober: Tempo Roslagshallen i Häverödal i Norrtälje. Butiken brann ner till grunden. Utreds som mordbrand. 

Juni – juli:  Matbutiken Vardax i Geneta i Södertälje. Började brinna en natt i juli, men räddningstjänsten kunde släcka. Stora skador på lokalerna. Misstänkt mordbrand.  

Maj: Coop Arvidsjaur. Butiken totalförstörs i en brand som startade på taket. Där pågick ombyggnation. Ingen misstanke om brott. 

April: Mellerud Minimarket i Mellerud. Livsmedelsbutiken förstördes i en brand som troligen orsakades av ett elfel. 

April: Hemköp i Ellös på Orust. Brandkåren ryckte ut efter en brand i ett elskåp i butiken. Branden var redan släckt och räddningstjänsten gjorde endast en kontroll. 

Februari: Elgiganten i Märsta. Butiken började brinna en natt och totalförstördes. 

2023

December: Ica Supermarket Haga i Västerås. På juldagen tände en kvinnlig kund eld på butiken som brann ner till grunden. Hon döms till rättspsykiatrisk vård för mordbrand. 

November – december: Ica Supermarket i Mullsjö. Två anlagda bränder i entrén. En man döms till rättspsykiatrisk vård för mordbrand. 

November: Coop Torsvik på Lidingö. Branden startade i personalrummet.