Handels nya arbetsmiljörapport ger en dyster bild av situationen inom branschen.

En tredjedel av Handels medlemmar uppger att de känner större oro idag att utsättas för hot, våld eller andra brott än för ett år sedan. En dålig arbetsmiljö gör en svår situation ännu tuffare.

Handels medlemmar behöver en arbetsmiljö där risker tas på allvar, och där arbetsgivaren tar ansvar för att åtgärda problemen.

Vi socialdemokrater arbetar för att stärka kraven på arbetsgivare. I slutet av förra mandatperioden var vi drivande i EU:s beslut om att anta ILO-konvention 190, som ställer krav på att förebygga våld, hot och trakasserier på arbetsplatser. Nu är det upp till bevis, inte minst för Sverige.

Fyra förslag på bättring

Trots att jag som tidigare biträdande arbetsmarknadsminister vid regeringsskiftet personligen lämnade över en färdig utredning med förslag om hur politiken kan stärka kraven och anta ILO-konventionen har regeringen ännu inte tagit frågan vidare. 

Utredningen hade fyra konkreta förslag. 

  1. Arbetsmiljölagen ska uppdateras med att arbetsmiljön ska vara fri från våld och trakasserier. 
  2. Arbetsmiljöverket ska ta fram information som tydliggör arbetsgivarens ansvar i arbetet mot våld och trakasserier från tredje part, till exempel kunder. 
  3. Det ska genomföras informationsinsatser om våld och trakasserier på arbetsplatsen, hur det förebyggs och vilket stöd den utsatta har rätt till. 
  4. Hot och trakasserier från tredje part (exempelvis kunder) ska läggas till i diskrimineringslagen för att öka kraven på arbetsgivaren. Idag saknas det rättsliga skyddet, vilket är ett problem inte minst för just butiksanställda.

Regeringen har stoppat förslagen

Det här är fyra punkter som utan problem borde kunna genomföras, men regeringen har stoppat utredningen i byrålådan.

Som vice ordförande i arbetsmarknadsutskottet i Europaparlamentet är min största prioritet att arbeta för tryggare och säkrare arbetsplatser med god arbetsmiljö.

Jag kommer därför fortsätta att driva på för att EU ska sätta press på medlemsländerna att anta ILO 190-konventionen men också för att medlemsländerna faktiskt ska leva upp till sina åtaganden.

Målet måste vara att varje butiks- och lagergolv i Sverige ska vara en trygg plats för de som arbetar där. Det är dags att ge de anställda det skydd och stöd som de har rätt till.