Är du behörig frisör som har tagit ditt gesällprov? Grattis i så fall, du är högvilt på arbetsmarknaden.

Totalt finns cirka 25 000 frisörer i Sverige och det mesta tyder på att antalet kommer att öka. Branschen växer i hela landet, särskilt i storstadsområdena, och framtiden är ljus som en blonderad kalufs.

Men hur ska man tänka? Satsa på en fast anställning med den trygghet som garantilön, försäkringar och kollektivavtal ger? Eller hyra stol och hoppas att kunderna och pengarna ramlar in?

Även om de som hyr stol av en salongsägare fortfarande är fler har antalet minskat stadigt under senare år. Samtidigt har de anställda frisörerna blivit fler.

– Till stor del är det en effekt av pandemin. Efter en tid som var svår för de egna företagarna är det många som vill ha stabiliteten som en fast anställning ger, säger Staffan Westman, vd för Frisörföretagarna, en arbetsgivarorganisation för både salongsägare och frisörer som är egna företagare.

Villkoren skiljer sig

Så hur skiljer sig villkoren för den anställda frisören från egenföretagaren som hyr stol?

Som anställd har du en provisionsbaserad lön (minst garantibeloppet 27 769 kronor i månaden), avtalsförsäkringar, rätt till semester, friskvårdsbidrag och hälsokontroller om det finns kollektivavtal.

Som hyrstolare går pengarna in i ditt företag. Du ska betala platshyra (snitthyran ligger kring 10 000 kronor i månaden), skatt, redovisningskostnader, eventuella försäkringar och ofta de hårvårdsprodukter du använder innan du vet hur mycket som blir över till dig.

– Den stora skillnaden handlar om förutsägbarhet. Som anställd vet du hur mycket du som minst får in varje månad och när du kan vara ledig. Som egenföretagare är tillvaron osäkrare. Om kunderna inte kommer under period blir det svårt att få pengar till mat och hyra och man har ingen att luta sig mot om det kör ihop sig, säger Lena Åkesson, ombudsman på Handels med ansvar för frisörbranschen.

”Finns möjlighet att tjäna mer pengar”

För hyrstolarna är det friheten att själv styra sin arbetstid som lockar, säger Staffan Westman:

– Om du har bra kundbeläggning finns det också möjlighet att tjäna mer pengar. För den som har en stabil kundkrets kan det naturligtvis vara intressant.

Men många har dåligt koll på vad det innebär att vara egen företagare, tycker Staffan Westman.

– Har du inga kunder en månad får du heller ingen lön. Som egenföretagare måste du lägga undan pengar till semester, sjukförsäkring och pension. Min erfarenhet är att många inte riktigt har förstått det, säger han.

Erica Lindqvist: Tryggheten viktig

Tryggheten och en helt okej lön. Så beskriver frisören Erica Lindqvist fördelarna med sitt jobb som anställd på en salong i Luleå. 

Femton år är en lång tid i yrkeslivet för den som är 33. Sedan studenten från Frisörsprogrammet 2009 har Erica Lindqvist arbetat på salongen Sax och Maskin i Luleå.

– Har man varit på ett ställe så länge är det väl ett tecken på att man trivs. Här har jag stor frihet och sköter tider och ledighet på egen hand och får lägga semester i stort sett som jag vill.

En person sitter på en läderstol och poserar för kameran.

Har man chansen att få en anställning skulle jag absolut rekommendera det. I kollektivavtalet finns en garantilön som ligger på 27 769 kronor i månaden, vilket ger en grundsäkerhet.

Erica Lindqvist

Har du funderat på att bli egen företagare och hyra stol? 
– Jag vill inte vara salongägare, men att hyra en stol har jag funderat på och tänkt att jag kanske skulle tjäna mer pengar. Men tryggheten i att vara anställd har vägt över och under pandemin blev det extra tydligt. Får jag en avbokning på dagens sista kund och har komptid att ta ut kan jag gå hem utan att förlora någon lön.

Är du nöjd med lönen?
– Jag har jobbat så länge och har i princip alla tillägg, både branschvanetillägg och tjänstetidstillägg. Lönen beror på hur mycket jag har varit ledig obetalt men jag brukar få kring 31 000 kronor per månad. Det är väl en hyfsad lön.

Inte bra koll på kollektivavtalet

Tar din arbetsgivare arbetsmiljöfrågorna på allvar?
– Både och. Vi har ett friskvårdsbidrag på 3 000 kronor och uppmuntras att träna och ibland har vi morgonträning innan jobbet kör i gång. Men cheferna har inte så bra koll på kollektivavtalet och skrivningarna där och så är det nog på många ställen.

Anställd eller hyra stol? Vad skulle du rekommendera en ung frisör?
– Har man chansen att få en anställning skulle jag absolut rekommendera det. I kollektivavtalet finns en garantilön som ligger på 27 769 kronor i månaden, vilket ger en grundsäkerhet. Den tryggheten är viktig och kan nog göra att man stannar kvar längre i yrket.

Tror du själv att du arbetar som frisör om tio år?
– På rak arm skulle jag vilja vara kvar, men mina chefer närmar sig pensionsåldern och då måste jag kanske hitta en ny anställning. Det är möjligt att jag börjar plugga för att lära mig något nytt. Men jag skulle gärna fortsätta som frisör, åtminstone på halvtid.

Inga drömmar om att ta över salongen?
– Tanken har funnits där, men jag trivs otroligt bra som anställd och är egentligen inte intresserad av att vara salongsägare. Men vem vet, den frågan har hittills inte ställts på sin spets.

Angelina: Skönt att ingen bestämmer över mig

Friheten att vara sin egen chef och själv bestämma när hon ska jobba. Det var det som fick Angelina Wallin att starta enskild firma och hyra en frisörstol när hon tog studenten för ett år sedan.

När hon började på Frisörlinjen på Grillska gymnasiet i Uppsala var hon inställd på att en anställning hägrade efter examen. Men praktiken på salongen Strå väckte nya tankar. Kanske passade det henne bättre att driva sitt eget företag? 

– För mig var det friheten som lockade. Det är skönt att inte ha någon chef som bestämmer hur och när man ska jobba.

Är det enklare eller svårare än du trodde att vara egen företagare?
– Ungefär som jag trodde. Min syster är frisör med eget företag så jag hade en god uppfattning om hur det skulle vara. Dessutom hjälper min pappa till med en del bokföring. Utan deras råd och hjälp hade det nog varit tufft. Det är mycket med bokföringen som skulle vara krångligt att sköta på egen hand.

Vad har du för fasta kostnader?
– Stolshyran ligger just nu på 10 000 kronor per månad. Sedan tillkommer sjukavbrottsförsäkring och kostnader för produkter som hårfärg och folie. Då och då behöver jag också köpa kammar, borstar och saxar.

En kvinna sitter nära en växt med gröna blad framför en vit vägg.

Om man väljer att bli sin egen måste man verkligen vilja det till hundra procent och vara beredd att lägga ned massor med tid och energi. Det är nog vad jag skulle rekommendera.

Angelina Wallin

”Har fått en del stamkunder”

Hur mycket jobbar du?
– Det är olika från vecka till vecka. Ofta börjar jag vid nio och slutar vid 17 eller 18. Det händer att jag jobbar senare och ibland att jag slutar tidigare om jag inte har några kunder.

Är du nöjd med pengarna du drar in?
– Absolut, det börjar rulla på. Jag har fått en hel del stamkunder och har en stabil inkomst som räcker för mig. Jag bor fortfarande hemma och har inte jättemycket fasta kostnader. 

– Jag är ganska säker på att jag tjänar mer än vad jag skulle ha gjort som anställd. Men om man har en lugnare månad kan det bli stress över att man inte får in så mycket. Dessutom är det viktigt att tänka på att du inte har betald semester, vilket gör att du måste spara för att kunna vara ledig. 

Har du själv funderat på att söka anställning?
– Jo, när jag började frisörutbildningen var jag helt inställd på det. Men när studenten närmade sig bestämde jag mig för att hyra stol på salong Strå där jag hade gjort min praktik. Det har jag aldrig ångrat.

Anställd eller hyra stol? Vad skulle du rekommendera en ung frisör?
– Om man väljer att bli sin egen måste man verkligen vilja det till hundra procent och vara beredd att lägga ned massor med tid och energi. Det är nog vad jag skulle rekommendera. Men det kan vara tufft, särskilt i början när man inte drar in så mycket pengar men ändå har fasta kostnader som måste betalas. Det tar tid att bygga upp en egen kundkrets.

En kvinna i vit tröja stylar en annan kvinnas långa hår.
Sedan ett år tillbaka hyr Angelina Wallin, 19 år, stol på salongen Strå i Uppsala. Hon är nöjd med pengarna hon drar in, men visst kan det bli stressigt om det är glest med kunder en månad.