Handels Skövdeavdelning varslade i början av april en blomsteraffär i Falköping, med en anställd som är medlem i Handels, om stridsåtgärder då företaget inte ville teckna kollektivavtal. Det räckte med varslet, efter några dagar skrev arbetsgivaren på avtalet.
– Det är så pass mycket uppmärksamhet kring detta nu, allt från salladsbaren i Göteborg till avtalsrörelsen med Svensk Handel. Ägaren sa att han har lika stor chans mot oss som en isbit har att överleva i helvetet, säger ombudsman Pierre Werbitsch.
Också Jönköpingsavdelningen varslade ett industriföretag om stridsåtgärder i början av april. Företaget ligger i Tranås, har drygt 140 anställda varav 15 medlemmar i Handels, de som jobbar på lagret. Medlare och förhandlingsdagar är bokade från idag, onsdag, och veckan ut. Om företaget inte skriver på kollektivavtal träder stridsåtgärder i kraft 17 april.
Samtidigt fortsätter blockaden av lagret East asian food i Bjuv enträget. I fem veckor har strejkvakterna stått där, med en åker som enda granne, utan framgång. Nu har avdelningen i Helsingborg fått i uppdrag att kontrollera hur det egentligen står till med släktförhållandena i företaget.
– Är det vår konflikt överhuvudtaget? Om det är ett familjeföretag ska vi inte lägga oss i, säger Handels avtalssekreterare John Haataja.
Enligt Medbestämmandelagen får facket inte vidta stridsåtgärder, i syfte att teckna kollektivavtal, mot företag där bara företagarens familjemedlemmar är anställda.