Ibland händer det att besökare undrar var de har hönorna någonstans. Men så fungerar det inte. Nä, på Svenska Lantägg i Skara har de inga hönor, men väldigt många ägg. Ungefär 350 ton passerar genom huset en vanlig vecka. I en stor ankomstsal lastas äggen på ett band som för dem in i tvätten. Numera sker lyften med hjälp av en lyftarm men fram till för fem år sedan var lyften manuella och arbetet ganska tungt. Numera är det precision som är viktigast, det är svårare än det ser ut, säger Marie-Louise Gerhardsson som visar runt.
När äggen är rena genomlyses för att de som har blod i sig, eller är trasiga, ska sållas bort. Nu när en del av personalen har fikarast räcker det med en kontrollant men när hastigheten på bandet dras upp är de två som hjälps åt.
Maskinen sorterar äggen efter storlekar och skickar ner dem till den långa raden anställda som packar i kartonger. I hörnet av hallen sitter en blåaktig ljusslinga alldeles under taket. Det är en flugfångare från Anticimex och den måste vara effektiv för det syns inte en fluga i hela anläggningen.
För att arbetet inte ska bli för enahanda roterar personalen mellan fyra olika stationer: packning, emballagepåfyllning, inplastning och ägglysningen. Det är mest kvinnor som arbetar med packningen. Å andra sidan är det bara killar som kör truckarna med de färdigpackade äggen till respektive kunds lass, på andra sidan lokalen. Marie-Louise Gerhardsson tror att det beror på att det är tungt att köra truck, med en hel del manuella lyft.
Nu inför julen är det mycket att göra och det kommer in en del extrapersonal. Försäljningen för hela branschen ökar med cirka 20 procent under en period om cirka sex veckor i samband med jul. Vanligtvis är de runt 60 på arbetsplatsen, varav 45 jobbar på golvet. På dörren till personalmatsalen sitter en lista där de som vill arbeta i helgen kan skriva upp sig.
– Det är ju bra betalt att jobba helg, säger Marie-Louise Gerhardsson men man måste inte, det är alltid frivilligt. Men det brukar inte vara svårt att få folk.
Tvåskift, där ena gänget börjar sex och andra åtta, är också en julåtgärd för att möta den ökande efterfrågan. Vanligtvis är det sju till fyra som gäller.
– Det är bra att jobba dagtid, det är lättare att få ihop det med barn och familj då, säger Annica Skallberg, som arbetar i den andra delen av anläggningen, som ägnas åt produktion.
Här inne knäcker en maskin äggen och delar sedan på ett finurligt sätt upp gulan och vitan för sig. Äggdelarna rinner sedan i stora rör i taket via pastöriseringen till de olika stationerna. Inne i ett litet rum packas Egg in box, helt enkelt färdigknäckta ägg i något som de flesta utanför branschen skulle se som en vinförpackning. Restauranger och storkök slipper på så sätt stå och knäcka alla ägg separat. Här arbetar man heldagar eftersom det råder stränga hygienföreskrifter. Äggröra och kokta skalade ägg i lake, att prydas med en räka eller romklick på julborden, är andra förädlade produkter.
Arbetet inne på fabriken är emellanåt tungt och repetitivt med en ljudnivå som kan bli hög men Marie-Louise Gerhardsson och Annica Skallberg trivs bra.
– Vi är ju vanemänniskor, man vänjer sig. Vi har jättebra arbetskamrater och det är det vikigaste, säger Marie-Louise Gerhardsson.
De uppskattar att arbetsgivaren satsar på friskvård och subventionerad massage, en bra motåtgärd mot trötta axlar, säger Annica Skallberg. Och visst får de gratis ägg till morgonfikat, varje dag.
– Jag tröttnar aldrig på ägg, säger Marie-Louise Gerhardsson med ett litet leende.