Anna Karlin prickar av alla växterna mot ordersedeln. Det finns mängder av arter och underarter som ska placeras rätt. Som tur är finns etiketter på alla plantor, som innan de har utvecklat bladen ser mycket lika ut. Bild: Ida Ling Flanagan

 – På våren planerar man för hela växtsäsongen. Folk vill köpa buskar och häckar. Jordpåsar och fröer.
Jenny Bergholtz lägger undan telefonen. Hennes chef är inte på plats, så under förmiddagen har hon täckt upp på kontoret. Men samtidigt tornar jobbet upp sig på hennes egen avdelning, plantskolan. Längs butikens ena vägg har stora dörrar slagits upp. Utanför butiken finns en inhägnad asfaltsplan där tomma plåtbord står uppställda i långa rader.
– Här ska det vara påfyllt och klart tills i morgon kväll.
Jenny Bergholtz har jobbat på Plantagen i Norrköping sedan det öppnade 2005, året efter sin examen som trädgårdsingenjör. Tack vare utbildningen kan hon lättare svara på frågor, göra rätt beställningar och sköta om växterna.
Utanför området står ett antal lastpallar på hjul. Under dagen kommer många fler som ska packas upp och sorteras. Jenny Bergholtz kollega Anna Karlin kollar av växterna mot följesedlarna, så att de verkligen har fått vad de beställt.
– Det finns så otroligt många underarter till alla växter och de är svåra att urskilja bara på knopparna. Som tur är kan man faktiskt läsa innantill på etiketterna, skrattar Anna Karlin.
Till tonerna av hurtig pianomusik börjar de fylla de tomma borden. Häckarna, fruktträden och sälgen med videkissar på. Och rosor. Många av kunderna när drömmen om
en gammeldags rosenträdgård.
– Förutom de större inköpen frågar man mest efter det som blommar. Nu är det penséer, sedan petunia, lobelia, chrysanthemum och förgätmigej. Det man vill ha följer i regel säsongsrytmen. Till hösten kommer de murriga höstfärgerna, säger Jenny Bergholtz.
Det blir många vändor till lastpallarna. Stora häckväxter med stora jordklumpar i tunga krukor. Allt ska ner från höga pallar, upp och ut på breda bord. Till viss del kan personalen använda truckar, men tunga och felaktiga lyft är svåra att undvika i jobbet.
– Det är värst precis när vi bygger om. Men det gör vi å andra sidan ganska ofta.

Lite förenklat finns det fem säsonger i butiken. Vår, sommar, höst, jul och nyår. Då byggs all inredning om i de olika avdelningarna i butiken. Varje säsong ska ha sin egen känsla och det är olika produkter som lyfts fram. Om hösten är det som allra lugnast. Men till jul fylls butiken med rött, guld och glitter. Julpynt, små enar, julstjärnor och lökar. Plantskolan fylls med granar. Så tonas det röda över i vitt, och till nyåret ska känslan av ny start dominera butiken. Och direkt efter jul börjar kunderna längta efter det gröna.
– Vi får in fröpåsarna efter årsskiftet. Och då börjar vi också sälja mycket gröna växter.
Men under de första månaderna på det nya året får Jenny Bergholtz plantskola vila. Det behövs värme och ljus för att odlarna ska kunna ta fram plantor i växthusen. Och efter årets ovanligt långa och kalla vinter har utesäsongen kommit igång flera veckor senare än vanligt.
Men nu drar det igång. Fem säsongsanställda ska skolas in. De ska precis som den fasta personalen kunna svara på kundernas frågor, men täcker i första hand upp i kassorna. De åtta året runt-anställda fokuserar i stället mer på växterna, på olika sorters grillar och gräsklippare. Under sommarmånaderna ska flera av dem också ta ut sina fyra semesterveckor. Jenny Bergholtz ska vara ledig efter midsommar.
– Vår absoluta arbetstopp är i maj, och då är det kanske inte helt lämpligt att ta ut semester. Men vi lämnar in våra ansökningar som vanligt i slutet av mars, och för det mesta får vi igenom våra önskemål, säger hon.
Till sommaren väntar också planteringsarbete på fritiden.
– Efter att ha hållit tillgodo med föräldrarnas trädgård i flera år har jag äntligen en egen. Det är en gammal trädgård, så jag och min sambo har fått börja med att gräva upp och dränera. Nu börjar det roliga. Planera och plantera.

Plåtborden i plantskolan börjar sakta fyllas på. Försiktiga färger ger asfaltsplanen en mjukare framtoning. Snart kommer blommorna att slå ut och färg och dofter tar över. Några kunder går ett litet varv innan de försvinner tillbaka in till inomhusvärmen.
Jenny Bergholtz och Anna Karlin tömmer den sista hyllan innan Anna Karlin rullar tillbaka den till lastplatsen.
– Kommer du ihåg hur färskpotatis smakade förr? Den hade en egen smak och var inte så vattnig som den är nu för tiden.
En man i 45-årsåldern går upp till Jenny Bergholtz med en påse sättpotatis.
– Det är min mamma som vill ha. Men i dag vet man ju aldrig vilkens sorts potatis man köper i affären. Det heter bara ”färskpotatis”, ”fast” eller ”mjölig”. Jag vill gärna att den ska smaka bra också, säger han.
Jenny Bergholtz följer med honom in till lådorna med olika potatissorter. Hon lyfter upp några olika nätpåsar med jordiga och groddade potatisknölar. De resonerar kring hur mycket smaken är värd i förhållande till hur mycket jobb varje sort kräver.
– I dag vill alla helst ha både goda, billiga, snygga och lättskötta potatissorter. Men man måste för det mesta göra avkall på något, säger hon.
För den riktigt potatisnördige finns det lådor med gourmetpotatis, olika speciella sorter att sätta i varsin rad för att sedan kunna testa smak, doft och konsistens. Ett led i att lyfta fram den vardaglige potatisens mer tjusiga sidor. Lådorna är ambitiösa med odlingsråd och smakprotokoll.
– Men den där du håller i, ”Princess”, det är en tidig sort som faktiskt är jättegod, säger Jenny Bergholtz.
Kunden nöjer sig och tackar för sig. Det är onsdag eftermiddag och ganska lugnt i butiken. Men så fort helgen närmar sig och solen tittar fram kommer alla kunderna, och då gäller det att vara redo. Jenny Bergholtz går tillbaka ut till plantskolan för att fortsätta fylla på borden inför årets första anstormning.

Fakta: Lön efter utbildningsnivå

Plantagen har cirka 1 000 anställda i 34 butiker i Sverige. Knappt hälften jobbar året runt, resten är säsongsanställda under vår- och sommarmånaderna.

Om man jobbat som säsongsanställd
på en arbetsplats i sammanlagt 24 månader under en femårsperiod så övergår tjänsten till en tillsvidareanställning,
enligt lagen om anställningsskydd, las.
Efter en säsong ska man ha företrädesrätt till nästkommande säsonger.

Plantagen finns också i Norge, Finland och på Irland. De säljer bland annat inne- och uteväxter, trädgårdsmöbler, trädgårdsmaskiner, verktyg, krukor och grillar.
Många som jobbar på Plantagen har gymnasieutbildning med någon form av naturbruksinriktning. Det är inte ovanligt att de anställda också har en yrkesutbildning, till exempel trädgårdsingenjör.

De anställda har butikernas avtal, detaljhandelsavtalet. Lönesättningen sker sedan efter de anställdas utbildningsnivå.

Jennys bästa tips: skynda långsamt!

Tänk igenom vad du tycker är fint och vilka förutsättningar som finns där du ska odla. Sol eller skugga? Köp lite i taget.

Variera gärna mellan höga och låga växter och försök välja så att det är alltid är någon sort som blommar över hela säsongen.

Har du en större trädgård, gör i ordning mind­-re enheter i olika stilar,
till olika "rum" i trädgården.