Ensam i egen takt mellan badstränder och caféer eller med noga förplanerad resrutt och barnen i påhängsvagn. Cykling som semester kan se ut på många olika sätt. Bild: Rolf Jönsson

Visst är det både hälsosamt och klimatsmart att cykla, men allra bäst är friheten och att det faktiskt är väldigt bekvämt. Du startar och rastar när du vill och det går alltid lagom fort eftersom det är du själv som bestämmer takten. Om du ser på din gamla vanliga hembygd med upptäckarögon kan du säkert tänka ut en ny runda med några bra stopp på vägen. Badsjöar, mysiga fik och något museum är förstås utmärkta ställen att stanna på, men var öppen för det oväntade.

Det hän­der nästan alltid någonting på en cykeltur. Alla sinnen skärps av vinden i ansiktet och de vackra vyerna. Härligt för barnasinnet, både egna och eventuella telningars.
För visst går det bra att cykla med barn, bara de får bestämma när det ska rastas. En påhängscykel som du fäster på din egen är perfekt för de som vuxit ut barnstolen men som är för små för att cykla själva.  

Måste det vara en 21-växlad i år? Får man skämmas om man rotar fram sin gamla damcykel som stått alltför länge oanvänd? Nej, antalet växlar har ingen betydelse för upplevelsen. Onödigt jobbigt kan det bli helt utan växlar, men tre duger bra. För den som tycker det blir roligare om man vet hur långt man cyklat eller hur fort finns det både enkla och mer avancerade cykeldatorer att köpa till.

Kanske vill du ta dig lite längre bort? Danskarna har gjort cyklandet till en självklar del av livet. Här är cyklar dessutom välkomna på lokaltågen.
Den fyra och en halv mil långa Strandvejen, från Helsingör till Köpenhamn, är en fin sträcka. Det är platt och det värsta som kan drabba dig är motvind. Du behöver ingen karta, det är bara att följa skyltarna med cykelväg nr 9.
Här ligger de fashionabla villorna på rad och blickar ut mot sundet. För den som gillar Hamlet och gamla riddare är slottet Kronborg ett måste, annars kanske första långa stoppet blir Louisiana. Blandningen mellan konst, arkitektur och natur gör museet för modern konst till något alldeles speciellt. Allra bäst är parken med över 60 skulpturer, en del mer lätta att få syn på än andra.  
Badstränder finns det flera längs vägen och du kan också roa dig på Bakken, världens äldsta nöjesfält och det som danskarna själva gillar bäst.

Vill du kosta på dig något extra längs Strandvejen, testa restaurant Jacobsen i Klampenborg. Här är möbler, bestick och glas formgivna av den kände designern Arne jacobsen.
Så rullar du in i Köpenhamn. Staden som har fler cyklar än invånare. Undvik huvudgatorna om du vill behålla den avslappnade semesterkänslan för här cyklar man fort och mycket, hela tiden. Här finns både grön våg och särskilda motorvägar för cyklister.  Det känns helt rätt att det är här som cykel-VM avgörs i september.

Annas bästa cykeltips

Packa rätt och använd hjälm

Packa ner:
Regn -- och badkläder.
Lagningskit för punktering inklusive pump (Kan du inte laga själv träffar du säkert någon som hjälper dig bara du har grejer).
Matsäck .

För en bra tur
Är du otränad eller terrängen backig ta fler raster.
Anpassa farten efter den som orkar minst.

Snygga hjälmar  Cykelhjälm kamouflerad till solhatt
"Om hjälmen matchar klädstilen och blir en cool accessoar kanske fler använder denna livsviktiga detalj." Så tänkte några danska designers och lanserade idén med olika hattmodeller att trä utanpå hjälmen. Bara bandet under hakan avslöjar att det här är en cykelhjälm. På www.yakkay.com finns alla olika modeller och också en lista på svenska återförsäljare.

Tips

Cykla till färjan, eller hyr på plats:

Det går bra att ta med cykeln på båten mellan Helsingborg och Helsingör och på tåget mellan Malmö och Köpenhamn. Det går inte att cykla på Öresundsbron. Enklast är ofta att hyra cykel på plats. I Köpenhamn: copenhagen-bikes.dk eller cph-bikerental.dk. I Helsingör: helsingor-cykeludlejning.dk eller helsingor.dk/campingpladsen
Att ta sig fram i Danmark: De danska lokaltågen har täta avgångar och gott om plats för cyklar. När du trampat nog lutar du dig bekvämt tillbaka och ser ut över ängar och åkrar tills du är framme. På så sätt kan du välja en fast punkt och göra dagsutflykter eller en längre runda och övernatta längs vägen. Tips på boenden hittar du på danhostel.dk och stugor-danmark.com.
För allmän info om Danmark:  Se visitdenmark.se. Den 19-25/9 är det exempelvis cykel-VM i Köpenhamn.
 

Lite cykelhistoria:

Leonardo da Vinci, eller någon av hans lärljungar, var först med att skissa på en cykel på 1400-talet. 1873 började de så kallade höghjulingarna serieproduceras i England och sex år senare uppfann Harry Lawson den första cykeln med ungefär samma konstruktion som moderna cyklar.
I Sverige blev cykeln först populär i städerna men fick störst betydelse på landet. Med den kunde man ta sig till Folkets Hus eller till grannbyn längre bort för att hitta sig en käresta. På 1980-talet tog cykelturismen fart och vi fick våra första cykelleder.