– Jag tror inte så många av de anställda är så intresserade av kollektivavtal. De får redan exakt det som avtalet innebär. Avtalsenliga löner och ob, försäkringar och pensionsförsäkring. Dessutom får de provision, och de som har jobbat länge får kort på Sturebadet. Jag är inte så duktig på avtalsfrågor, det är andra som jobbar med det. Men jag vet att det är så, för det är jag som bestämmer.
– Dessutom blev jag så respektlöst behandlad av facket när de ville att jag skulle teckna avtal, som om jag var kriminell. Det finns inte så många entreprenörer att vi kan bli behandlade på det sättet. Så jag sa nej tack. Och jag kommer fortsätta med det om facket inte erbjuder ett bra samarbete och något jag inte redan har för min personal.

Så du följer ett avtal som du inte vill teckna – hur tänker du då?
– Det är ingen lag på att ha kollektivavtal. Jag hade skaffat det om jag inte blev så illa bemött. Jag tycker facket är jättebra. Jag kommer från en arbetarfamilj. Min pappa jobbade på fabriken.

Kan du förstå att det sticker i ögonen på folk att du har mycket pengar, hus i New York, men inte kollektivavtal?
– Absolut. Och det kan det göra. Jag har inte gjort något fel. Och jag lever inget lyxliv, är ingen champagnedrickande företagare som jag framställdes i tv. Men vore jag det, vore jag värd det. Jag är snart 70 och jobbar jämt.

Ingen av de anställda Handelsnytt pratat med vill uttala sig, ens anonymt. Är det ett tecken på en företagskultur med lågt i tak?
– Jag ser det som en lojalitet. De kanske inte vill bli delaktiga i smutskastningen.

Face lämnade Svensk Handel 

Facket har försökt teckna kollektivavtal med några av Face butiker, men utan resultat. Företaget har nu lämnat arbetsgivarorganisationen Svensk Handel. Medlemskap där innebär att man måste teckna avtal.

Ett kollektivavtal innehåller regler om lön, ob, försäkringar och pension och är juridiskt bindande. Löneökningar och andra förmåner sker automatiskt, oberoende av chefens goda vilja. Om det finns ett avtal och man får fel lön kan man få tillbaka pengar retroaktivt. Avtalet innehåller dessutom en garanti att försäkringarna gäller även om arbetsgivaren inte har betalat in premierna.

Face har runt 20 butiker i Sverige, flest i Stockholm. Första butiken öppnade 1980.