De spelar innebandy på vintrarna efter jobbet. Nu har de bildat ett fotbollslag också. Nästa år siktar de på att spela i korpenserien och slå konkurrenterna på Ica-lagret. Själva jobbar Andreas Friberg, Rebaz Omar, och Pär Nordin på Ica Maxi i Borlänge. Bild: Maria Hansson

Det spöregnar och en av höstens första stormoväder har dragit in över landet. Andreas Friberg står i skydd under ett träd med mobiltelefonen fastklämd under hakan. Han försöker ringa in spelare som inte dykt upp ännu. Rebaz Omar gör jämfotahopp och försöker hålla värmen.
– Det här är korpfotboll i ett nötskal, skrattar han. Ibland får vi ihop ett fullt lag, ibland inte.

Klockan är sju på kvällen. En vanlig tisdag. Det är ingen match, bara träning. Flera lagmedlemmar jobbar sent, någon är bortrest, en är på kurs.
– Och i kväll är det extremt dåligt väder!

Uppslutningen blir skral, de få som kommit börjar ändå kicka i slagregnet. Rebaz Omar ställer sig i mål. Gemensamt har de att de jobbar på samma Ica Maxi-butik. Den ligger ett stenkast bort vid Grådarondellen strax utanför Borlänge centrum. Laget är nybildat.
– Ja, vi har väl inte kommit igång ordentligt, säger Andreas Friberg som en förklaring till det stora manfallet inför kvällens träning.

Men det är också en del av verkligheten för dem som försöker hålla igång ett korplag, menar han. Att tjata, lobba, att tjata en gång till, försöka inspirera och tjata igen. Ica Maxi i Borlänge är annars en mycket aktiv arbetsplats och är hälsodiplomerad av Korpen, vilket innebär att butiken förbundit sig till ett kontinuerligt hälsoarbete för personalen. Som företagsförening är också alla anställda automatiskt och kostnadsfritt anslutna till den lokala korpföreningen i Borlänge och får ta del av deras utbud.  
– Vi erbjuds då och då att delta i olika tema- och aktivitetsträffar som hålls av någon från Korpen i personalens samlingsrum.
– Och vi får hjälp att själva bli hälsoinspektörer och dra igång aktiviteter. Det finns också ekonomiskt stöd att söka, säger Andreas Friberg.

Butiken har bildat en hälsogrupp på sex personer med representanter från alla personalkategorier. Att starta ett korpfotbollslag var ett initiativ från den gruppen.
– Vi har spelat i korpserien tidigare med ett fotbollslag. Det siktar vi på även med det här laget, till nästa år.

Rebaz Omar skrattar och buffar Andreas Friberg vänligt i ryggen.
– Det är då vi ska slå Ica-lagret, säger han uppfodrande och syftar på en grupp lageranställda som legat bra i korpserien ett tag.
Rebaz Omar har spelat fotboll aktivt under många år. Då var det på blodigt allvar. Nu är det på lek.
– Att träffas så här är mer som en afterwork-klubb. Det är en avslappnad stämning och man gör något roligt tillsammans med jobbarkompisarna efter arbetstid. Alla kan vara med, man behöver inte ha spelat fotboll tidigare. I det här laget är vi både killar och tjejer.  

Rebaz Omar började jobba på Ica Maxi för sju år sedan. Numera är han frysansvarig, tar hand om beställningar och ser till att det är påfyllt. Han är också försäkringsrådgivare för butikens Handelsklubb. Jobbet tar mycket av hans tid. Och som nybliven pappa har han ibland svårt att slita sig hemifrån. Han hoppas att det nybildade fotbollslaget ska ge honom inspiration att börja träna regelbundet igen. Att träffa arbetskompisarna under lekfulla former är en bra morot. Andreas Friberg håller med:
– Det är så lätt att man går hem efter ett arbetspass och softar i soffan. Då är det skönt att ha något som drar, annars skulle man inte komma iväg. Det säger alla som väl tar sig hit, att det är roligare när man är fler som pushar varandra.

Varje år, under en vecka på hösten körs Hälsospåret, en löparsatsning som de anställda på Ica Maxi har möjlighet att delta i under betald arbetstid.
– Det är ett tillfälle då man får springa en löprunda och testa sin kondition för att se var man ligger rent hälsomässigt, berättar Andreas Friberg. Det är frivilligt förstå.

Inför det har korpgänget på Ica Maxi dragit igång en gemensam löparkväll en gång i veckan.
– Ibland kommer många, ibland bara ett fåtal. Vi är en kärntrupp som återkommer varje vecka, säger Pär Nordin, och skjuter samtidigt ett skott mot Rebaz Omar som joggar på stället framför mållinjen och gör en snabb retur på det plötsliga skottet.

De skrattar och pikar varandra. Jargongen är hjärtlig.
– Kamratskapet, glädjen och sammanhållningen är den största vinsten med att ha en idrottsaktivitet tillsammans med sin arbetskamrater, säger de samstämt.
Det är kallt, löven virvlar i den hårda vinden. Näsorna rinner.
– Nej fan, ska vi ta och ge upp för i kväll, va?
Spelarna klappar om varandra.
– Ses vi inte på jobbet, så syns vi här samma tid nästa vecka.
– Nästa år knäcker vi dem!

Snart hundra år

Kort om Korpen:

  • Bildades 1912.
  • Hela paraplyorganisationen har cirka 1 miljon medlemmar.
  • Motionsföreningarna har 300 000 medlemmar.
  • Har 10 300 korplag i seriespel, av dessa är drygt 4 000 korpfotboll.
  • Inom Korpen utövas i stort sett all form av lagidrott.

Du som är med får:

  • Försäkring som gäller när du utövar korpidrott.
  • Bidrag till laget för varje lagmedlem under 25 år.
  • Delta i Korpens utbildningar till exempelvis  gympaledare.