– För mig har det varit skitjobbigt att visa storleken. Det är personligt, säger en före detta anställd på Change.
Hon slutade för några månader sedan. Namnbrickan med bh-storleken var en del i att hon tog beslutet. Att se det hela som en rimlig service i en underklädesbutik håller inte, tycker hon.
– Det ska vara upp till mig om jag vill hänvisa till mig själv. Jag kan använda rösten, ska inte behöva ta på mig en skylt. De som säljer herrunderkläder visar inte sin storlek.

I början av året skrev Handelsnytt om att personalen på Change inte bara har sitt namn på namnbrickan. Också sin bh-storlek. Den anställde som Handelsnytt pratat med vände sig till facket. Lokala och centrala förhandlingar har hållits med företaget, det har riktats skadeståndskrav, men parterna har inte kommit överens. Facket överväger nu att stämma Change i Arbetsdomstolen.
– Vi anser att de bryter mot kollektivavtalet och lagen. Det handlar om diskriminering, kränkning, brott mot personuppgiftslagen och att de överträtt sina befogenheter som arbetsgivare. Detta är en viktig principfråga, säger Jaana Pålsson, ombudsman på Handels Sundsvallsavdelning, den avdelning som började ta i frågan.

Huruvida Handels ska stämma företaget utreds nu på central nivå.
– Nu uttömmer vi möjligheterna att hitta en lösning, annars kan det bli domstol som gäller. Det kommer ta några veckor innan den biten klarnar, säger Tommy Tillgren, Handels andre vice ordförande.

Change har valt att ge kommentarer via ett pressmeddelande, och skriver att Handels saknar grund för påståendena. Brickan med bh-storleken var ett förslag från de anställda för att de ville avdramatisera bh-köpet för kunden, och för att den kunde fungera som en storleksguide. Att säga vad man har för storlek muntligt skulle inte ge samma effekt. Dessutom menar företaget att brickan är frivillig att bära. Facket hävdar däremot att det kommit att bli näst intill en regel.
– Arbetsgivaren säger, ”det är frivilligt, men vi ser gärna att ni har skylten på”. Vad gör man om man är 20 år och rädd om jobbet? Det är inte många som vågar säga något, säger Jaana Pålsson.

Läs tidigare artikel