Den lilla rödhåriga hästen lägger öronen bakåt och steppar runt på betonggolvet i protest.
– Hon tycker inte om när sadelgjorden dras åt, förklarar matte Camilla Andersson.

Händelsen gör avbrott i ett samspel mellan häst och människa som annars känns mycket harmoniskt. Det här paret trivs ihop.
– Hon ser ju inget särskilt ut, men när jag hade suttit på henne i bara några minuter så visste jag. Det här var min häst, säger hon.

Lika rätt som på Vinipegas rygg verkar Camilla Andersson ha hamnat på sitt jobb. Sedan snart fyra år jobbar hon på Hööks i Valbo köpcentrum. Där leder hon kunderna rätt bland alla möjliga prylar som häst eller ryttare kan behöva. Och det är tydligen en hel del. Butiken som ligger inklämd mellan Ikea och Coop Forum rymmer allt från rosa ryktborstar och glansspray till älsklingsponnyns man, till täcken för varje tänkbart klimat och sadlar. Riktigt ambitiösa kunder som ska köpa sadel tar med sig hästen och använder parkeringen utanför som provrum.

I butiken råder ordning och reda. Alla som jobbar där har sina egna ansvarsområden. Camilla Andersson håller snyggt och ser till att allt finns bland bett, borstar, hjälmar och benskydd. En del kunder tycker att det luktar häst här, men det är nog snarare en doft av färskt läder som många förknippar med lukten i ett stall. En för den hästbitne förförisk doft.

Finns det då inte risk att förköpa sig när man som hästintresserad spenderar dagarna i detta prylmecka?
– Jo, det är väl i så fall nackdelen med att jobba här. Man blir lite väl sugen på att handla, säger Camilla Andersson.
Men enligt henne själv är hon absolut inte den i stallet som har mest prylar. Och en snabb blick i skåpen i sadelkammaren bekräftar det. Hästmänniskor över lag verkar gilla utrustning.

På Hööks började Camilla Andersson som praktikant under gymnasiet. Sedan har det rullat på med extrajobb och föräldravikariat. Hennes nuvarande vikariat började 10 januari och pågår till sista november. Alla som jobbar på butiken, fyra fast anställda, två extra och Camilla Andersson, håller på med hästar på fritiden. De flesta har egen häst.
– Det skulle nästan inte gå att jobba här om man inte är väldigt intresserad av hästar. Det kräver massor av erfarenhet om man ska vara till någon hjälp, säger butikschefen Stina Klasson.

Camilla Andersson har ridit sedan hon var sex år och var med på ridskolans knatteturer. Efter många år som ridskoleryttare, medryttare och fodervärd åt andras hästar är Vinipega hennes första alldeles egna häst. Camilla Andersson leder ut Vinipega på stallplan. Det är en fin höstdag. Solen skiner och det är precis lagom varmt för ridning. Vattenpölarna, som de flesta hästar tycker är lite otäcka, har sugits upp av marken.  Ett par dagar tidigare ramlade Camilla av Vinipega, just på grund av en pöl.  
– Vi skulle hoppa och så var det vatten bakom hindret. Jag förstår inte varför jag inte tänkte på det.

Vinipega tog det hela med ro. Sprang inte iväg. Tittade bara förvånat på sin ryttare. Som om hon undrade varför hon lagt sig just där.
En dag som den här finns det gott om tid för ridningen. Camilla Andersson går på ett rullande fyraveckorsschema som innebär att hon jobbar som längst mellan 9.30 och 20.15 och som minst fyra timmar, antingen mellan 16.00 och 20.15 eller som i dag mellan 10.00 och 14.00. Därför har hon redan hunnit ut till stallet en vända för att mocka, släppa ut hästar och mäta upp Vinipegas mat, hö och en speciell hästmüsli. Fyratimmarsdagar har hon minst en dag i veckan. De veckor hon jobbar helg är hon ledig tre vardagar i rad. Camilla jobbar bara 75 procent men skulle gärna växla upp till heltid.
– Det är aldrig tråkigt eller jobbigt att gå till jobbet. Och jag lär mig så mycket av både kunder och arbetskamrater, säger hon.

Steget är lätt, öronen riktade framåt när Vinipega travar fram på volten. För ett otränat öga ser det ut att råda perfekt harmoni mellan Vinipega och hennes ryttarinna. Men enligt Camilla Andersson har de långt kvar. Målet är att tävla i hoppning tillsammans. Men det finns några andra hinder att övervinna först. Camilla Andersson är lite rädd för att drabbas av prestationsångest när hon ska rida inför publik. Och så är hon orolig för att Vinipega ska skada sig.
– Det är lite konstigt. Jag har ju hoppat andras hästar utan att tänka på det. Men jag vet ju att Vini vill vara en hopphäst. Eller hur?

Den sista frågan riktar hon till direkt till hästen. Det märks att de har pratat om det här förut. Dessutom har Camilla Andersson sett Vinipega hoppa. Då med butikschefen Stina Klasson på ryggen. Och det såg tydligen riktigt lovande ut. Stinas och Camillas hästar står i samma stall. När Camilla har ridit färdigt och ställt in Vinipega i boxen gnäggar Stina Klassons Gluwein, ja hon heter faktiskt så, utifrån hagen där hon blivit ensam kvar. Camilla går ut och hämtar henne också. Stina är kvar på Hööks som stänger först klockan 20.00. Alla i stallet turas om med att släppa ut och in varandras hästar och ge dem mat. Att ha hästen på samma ställe som sin chef ser inte Camilla som något problem.
– Nej, här i stallet är det helt andra roller. Vi pratar ju inte jobb direkt och jag tänker faktiskt inte på att hon är min chef.

Framtiden på Hööks är osäker för Camilla Andersson. När vikariatet tar slut sista november finns inga garantier att Camilla Andersson får fortsätta. Trots det och trots att Camilla har svårt att tänka sig en roligare plats att jobba på verkar hon inte särskilt bekymrad. Hon när en liten dröm om att utbilda sig inom massage och akupunktur för hästar. Kanske är det den drömmen hon tar tag i här näst. Att bekymra sig för framtiden verkar inte vara hennes grej.

Fakta om Hökks

70 butiker och 120 anställda

Hööks har cirka 120 anställda i Sverige, varav 70 i butik, 25 på centrallagret i Borås och 25 på huvudkontoret. Företaget grundades av Bengt Höök 1976.

Hööks anställda går på kollektivavtalet för privata butiker, vilket innebär exempelvis 100 procents ob-ersättning på lördagar efter klockan 12 och hela söndagarna.

På butiken i Valbo jobbar sammanlagt sju personer. Fyra fast anställda varav två  på heltid och två på 75 procent. En av de heltidsanställda är föräldraledig. För henne vikarierar Camilla Andersson på 75 procent. Ytterligare två personer rings in vid behov.

Hööks har nu 20 butiker i Sverige, 5 i Norge, 2 i Danmark och 2 i Finland. Sedan 1999 säljer de också varor via internet.