– I början var jag den bästa medarbetaren de någonsin haft. Sen blev det annorlunda. Jag har aldrig blivit så illa behandlad.

Cathrine Rosengren jobbade på The Spice Tree som säljer kryddor och inredning i två år innan hon i våras sa upp sig.

Alla de tio personer som Handelsnytt varit i kontakt med säger samma sak: Himmelriket till en början, sedan hetsen att sälja, annars dras timmar in, och hotfulla mejl vid minsta felsteg. Handelsnytt har läst en mängd sådana mejl, som detta: ”Helvete.. skärpning innan jag flippar ut totalt…/…Om ni tycker X är ett helvete. Då har ni INTE sett mig förbannad och jag exploderar snart.”
– Vi har försökt pratat med ägarna. Men det  går inte att prata med dem. Vi vill inte att fler ska drabbas. Därför pratar vi med Handelsnytt, säger Cathrine Rosengren.

De anställda säger också att de känt sig övervakade av butikens kamera.
– Det var fruktansvärt. Det hände även att man skulle kolla att kollegor i andra butiker skötte sig, säger hon.

För henne brast det när hon bad om tre timmar ledigt för barnens luciatåg.
– Jag hade jobbat i 32 dagar. Först skälldes jag ut för att jag inte ställde upp. Sen fick jag färre timmar och mindre ansvar. Då bestämde jag mig för att sluta.

The Spice Tree har kollektivavtal och Cathrine ringde facket för att höra vad som gällde om hon sa upp sig själv. Efter intyg från facket om att arbetsgivaren provocerat fram en uppsägning slapp hon karensen i a-kassan.

Per Sandqvist, ombudsman, suckar.
– Det är riktigt illa. De bryter lagar och avtal. Men de flesta som ringt  vill inte att vi talar med ägarna. De vill bara sluta.

Men han har fört diskussioner med företaget för anställda som velat sluta. I slutet av februari anmälde han The Spice Tree till Arbetsmiljöverket, dels för brott mot arbetstidslagen, dels för kränkande särbehandling.
– Vi får se vad som händer, säger han.

Handels i Växjö förhandlade nyligen för två anställda som fått gå på dagen. De fick inte lön under uppsägningstiden. Efter förhandlingarna har The Spice  Tree gått med på att betala det.

Fakta

Om du mår dåligt på jobbet

Dokumentera händelserna. Dokumentationen kan  användas senare om ord står mot ord.

Kontakta skyddsombudet eller din Handelsavdelning. Stöd finns i LO:s  handbok "När någon mobbas på jobbet".

Prata med chefen
tillsammans med facket. Visa Arbetsmiljöverkets föreskrift om kränkande särbehandling..

Kontakta Arbetsmiljöverket
, AV. Anställda kan själva anmäla. Det går att vara anonym. AV granskar om arbetsgivaren följer regelverket på arbetsmiljöområdet. Gör de inte det kan AV kräva att de gör det. Annars kan de få betala vite.

Du kan också polisanmäla
händelserna. Allvarlig förolämpning, som exempelvis att beskylla någon för att vara kriminell eller kränka någon utifrån personens sexuella läggning, etnicitet eller religiösa tro är brottsligt.

Källa: Torsten Heinberg på Arbetsmiljöverket och  Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum.

Fakta

En uppsägning ska vara saklig

En arbetsgivare som vill säga upp en anställd på grund av personliga skäl ska meddela detta minst två veckor i förväg.

En arbetsgivare får inte provocera fram en uppsägning.

En övervakningskamera i butik får bara användas för att motverka brott. Kameraövervakningen på The Spice Tree i Kristianstad granskas nu av Länsstyrelsen. När uppsägningstvisten löstes i Växjö lovade de berörda att inte gå vidare med sin anmälan.

Källa: Lagen om allmän kameraövervakning och Lagen om anställningsskydd.