Lundin Petroleum är idag föremål för en förundersökning om brott mot den humanitära rätten. Anklagelserna mot oljebolaget rör främst tidigare verksamhet i södra Sudan och handlar om massfördrivning och dödande av lokalbefolkning för att kunna ge plats åt oljebolagets prospekteringar.

För många blev Lundin Petroleum känt när journalisterna Martin Schibbye och Johan Person för snart ett år sedan greps och fängslades i provinsen Oagden i Etiopien. De var där för att undersöka misstankarna om att Lundin Petroleum begått människorättsbrott i området.

Handels regler för placeringar följer LO:s regler. De innebär i korthet att placeringar inte ska göras hos förvaltare eller i fonder som förknippas med oacceptabla arbetsförhållanden, kriminell verksamhet, pornografi, miljöförstöring eller bristande produktsäkerhet. I dagsläget har Handels placeringar värda runt 3 miljoner i Lundin Petroleum.

Varför har ni värdepapper i Lundin Petroleum?
– Det är Nordea som sköter våra placeringar och de följer Folksams etiska placeringsregler. Nordea har även egna etiska regler och de har i vissa hänseenden tuffare krav än Folksam. Vi har varken resurserna eller kompetensen att göra dessa bedömningar. Folksam är kända för att ställa tuffa krav. Om de säljer kommer även vi att göra det, säger Lars-Anders Häggström.

Hur ser du på att Lundin Petroleum anklagats för folkrättsbrott?

–  Det är fortfarande misstankar och inte klarlagt. Men vi har diskuterat detta. Vi har kommit fram till att vi i nuläget inte ska sälja. Vi inväntar Folksams agerande, säger Lars-Anders Häggström.

Bakgrund:

Turerna kring Lundin Petroleum

2000: Carl Bildt väljs in i styrelsen.
2001: Ideella organisationer anklagar Lundin för massfördrivning och dödande av civila i området.
2010: En förundersökning inleds av internationella åklagarkammaren om brott mot den humanitära rätten mellan åren 1997 och 2003.
2012: Folksam med flera som äger aktier i Lundin Petroleum kräver en intern utredning av oljebolaget. Lundin Petroleums bolagsstämma röstar ner förslaget. Folksam funderar nu på att sälja sina aktier.