En ljusnande framtid…
Nu börjar sommaren och resten av livet för studenterna på handelsprogrammet. Butiksgolvet är en bra början tycker Katarina, Josefine och Niclas på KF Gymnasiet.
– Jag hade en idé om att starta eget när jag började. Nu har jag jobbat lite på en advokatbyrå och vill bli jurist i stället. Men först vill jag jobba, säger Katarina Södersheim.
Och jobba ska hon på Coopbutiken vid Odenplan i Stockholm där hon gjorde sin första praktik och sedan har jobbat extra under hela gymnasiet.
Klasskamraten Josefine Julin tänker läsa till hudterapeut i framtiden. Eller kanske starta ett café. Men tillsvidare hoppas hon få fortsätta på sitt extrajobb Coop Forum i Bromma.
– Det är så himla roligt. Jag riktigt längtar efter att gå till jobbet ibland.
På Katarina Söderheims arbetsplats har alla gått handels på gymnasiet. En av dem har gått på KF. Båda tjejerna tror att det är en stor fördel om man söker jobb inom Coop.
– Mina kompisar som går på andra program har ju jättesvårt att få extrajobb och jobb säger Katarina Södeheim.
Niclas Uhr i samma klass ville pröva något som inte var KF och tog praktik på Inter Sports Lagershop i Länna, där han också jobbar och ska jobba i sommar. Senare vidareutbildar han sig gärna inom sälj.
Alla tre är de nöjda med sin gymnasietid. Mest över praktiken som banat väg in i arbetslivet. Nu vill de pausa från studier och jobba. Men alla vill ha möjligheten att läsa vidare senare.
– Sen vet man ju inte om man orkar juristlinjen just nu, säger Katarina Söderheim.
Men betygen för att komma in har hon. De tre hör till den sista kullen yrkeselever på gymnasiet med obligatorisk högskolebehörighet. Från och med dem som går i tvåan nu får själva ansvara för att välja till behörigheten.
– Vad dumt. Jag tror inte alla tänker att man behöver det när man börjar ettan. Det hade kanske inte jag gjort, säger Josefine Julin. De andra håller med.
Fakta
KF-gymnasiet
KF-gymnasiet ägs av Kooperativa Förbundet och är en icke vinstdrivande friskola. Den har ca 250 elever på ett ekonomiprogram och ett handelsprogram, och ligger på Södermalm i Stockholm.
Fakta
Färre skolor har programmet
Handel- och administrationsprogrammet försvann mellan hösten 2009 och hösten 2010 från 39 gymnasieskolor i Sverige. En tänkbar förklaring till att färre söker utbildningen flera håll är att högskolebehörigheten inte längre är obligatorisk
En undersökning Handelsnytt gjorde under hösten visar också att intresset för utbildningen är svalt bland arbetsgivarna. För 67 av 100 tillfrågade chefer saknade arbetssökandes gymnasieutbildning betydelse. Även KF-Gymnasiet, som enligt rektor Christel Andersson är eftertraktat bland arbetsgivare inom Kooperationen, har tappat sökande.
-- Det är verkligen synd eftersom det finns jobb, säger hon.
I det nya kollektivavtaket ingår en yrkespraktik som ska göra handel- och administrationsprogrammets elever mer attraktiva på arbetsmarknaden. Den tillåter arbetsgivare att anställa unga som gått programmet till 75 procent av lönen mot att de jobbar heltid och får minst 25 procent handledd utbildning inkluderad i arbetstiden.