LO ska snabbutreda välfärdsfrågorna, men en sak är given på förhand: LO säger nej till privata vinster i skola, vård och omsorg. Handels motion med krav på en non profit-princip röstades igenom efter en livlig debatt. Politiskt drivs denna ståndpunkt i dag endast av Vänsterpartiet. Normal021falsefalsefalseSVX-NONEX-NONE

– Det är viktigt att vi är tydliga med våra värderingar att inga pengar ska gå ut från verksamheten i välfärden. Jag tycker att Socialdemokraterna borde stödja vår linje och engagera sig betydligt mer, säger Handels kongressombud Melinda Hedström.
LO:s nyvalde ordförande Karl-Petter Thorwaldsson tackade Handels för den tydliga markeringen.
– Det får vara nog med välfärdspengar i fel fickor, sa han på en pressträff på måndagen.

En annan hjärtefråga för Handels gällde bemanningsföretagen. Kongressombudet Martin Ångman försökte övertyga kongressdeltagarna om att skärpa fackets vetorätt i mbl vid anlitande av bemanningsföretag.
– Fackets vetorätt mot oseriösa företag gäller i dag för entreprenörer men inte för bemanningsföretag. Det ville vi ändra på, men fick inte kongressen med oss, säger Martin Ångman.

Flera andra av Handels förslag på området gick däremot igenom.
LO ska arbeta för att arbetsgivare som huvudregel bedriver verksamheten i egen regi och låter bemanningsföretag vara ett komplement, samt att auktoriseringen av bemanningsföretag skärps.
– Nu blir frågan mer synlig. Vi accepterar bemanningsföretag men de får inte användas för att krossa den svenska modellen eller skapa ett a- och b-lag på arbetsmarkanden, säger Martin Ångman.

Handels förslag om en gemensam a-kassa för alla LO-förbund röstades ner.
– Tydligen är solidaritet bara ett ord och inget vi ska praktisera, konstaterade Handels Johan Sjöstrand besviket på Twitter efter beslutet.

När det gällde LO:s politiska arbete mötte Handels motion delvis framgång. LO ska bland annat systematiskt omvandla medlemmarnas prioriterade frågor till konkreta politiska krav, samverka med tjänstemannafack och allianser med andra. I ett par fall valde kongressen dock att inte binda sig för de konkret utformade arbetssätt som Handels föreslagit.
– Den nya ledningen vill ha visst utrymme att utforma arbetssättet. Men vi är nöjda med att det är medlemmarnas engagemang som ska vara underlag för LO:s politiska krav, kommenterar Handels verksamhetschef Stefan Carlén.

Martin Ångman är nöjd med att kongressen beslutat driva kravet att a-kassan ska vara 90 procent av inkomsten. Men det är långt ifrån att bli verklighet, betonar LO:s nye ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.
– Det blir oerhört svårt som det ser ut i dag. Det viktigaste är att höja taket så att fler får 80 procent, säger Karl-Petter Thorwaldsson.