Korta datum blir bra luncher
I köket på Coop i Jakobsberg jobbar Jennie Gauffin med att tillaga färdiga portioner av varor med kort datum, som säljs till hungriga lunchkunder.
– Häromdagen kom en kollega inspringandes med prinskorv som gick ut samma dag. Jag lagade stuvad spenat och kokt potatis till.
Av köttfärs gör hon köttfärssås, lasagne eller enchiladas. Champinjoner blir champinjoncrepes. Falukorv blir korv stroganoff eller ugnsbakad.
– Går varan ut i dag kan jag tillaga det, och det håller i fyra dagar. Jag blandar i ny mat också. Vi måste jobba klimatsmart.
Som proffs på att tillvarata mat, ge ett tips till alla början-på-året-tunna plånböcker?
– Tänk utanför boxen. Blir det några skivor falukorv över, gör en korvgryta. Blanda i ölkorven som ligger och skräpar i kylen. Och den halva burken oliver, släng i den också. Och den gamla paprikan och rotsellerin som hade åkt i soporna annars.