– Många har jobbat i flera år. De mår inte bra. Det märks också att fler börjar bli oroliga att förlora jobbet nu när just Malmströms kunde gå i konkurs. Malmströms är en gammal anrik klädeskedja här i Skåne, säger Suzanne Jensinger, ombudsman på Handels avdelning i Malmö.

Malmströms och Spirit som har gemensam ägare, Modebolagen i Malmö, har varit under så kallad företagsrekonstruktion i hopp om att komma på fötter igen. Men i förra veckan beslutade tingsrätten om konkurs.  De 167 anställda, inklusive extrapersonal, är uppsagda och kommer att få sin lön enligt den statliga lönegarantin. Några butiker håller öppet för utförsäljning.
– Vi annonserar efter nya ägare till butikerna. Men jag skulle säga att det inte ser ljust ut för Spirit. Någon Malmströmsbutik kanske vi kan rädda, säger advokat Cecilia Uddman, som biträder konkursförvaltaren Bo Ransnäs på MAQS Law Firm i Malmö.

Om det blir en ny ägare kan det finnas möjlighet för anställda att få företrädesrätt till jobb där, det beror på om köpet ses som övergång av verksamhet eller inte.

Handels har kallat till ett möte i mars för att informera om möjlighet till omställningsstöd och a-kassa.

Fakta:

Vad som gäller för anställda vid konkursLönen du har tjänat in ersätts normalt av en statlig lönegaranti som utbetalas av länsstyrelsen. Det gäller alla anställda, även vikarier.

Målet är att lönegarantin ska betalas ut när lönen vanligtvis kommer. Det kan dock bli fördröjningar när många varslas. Men det finns ett tak i lönegarantin som 2014 är 177 600 kronor.

Om du blir uppsagd täcker lönegarantin utöver din intjänade lön också din uppsägningstid enligt lagen om anställningsskydd. Har du en längre uppsägningstid enligt ditt avtal omfattas den inte av lönegarantin.

Du kan bara få lönegaranti under den period din uppsägningstid gäller.
 
Den som varit anställd i mer än 1 år i konkursbolaget kan ha företrädesrätt till återanställning om någon övertar verksamheten, om köpet ses som en överlåtelse av verksamhet. Rätten gäller i 9 månader från sista anställningsdag och den uppsagda måste meddela konkursförvaltaren. Förvaltaren lämnar över anmälan till köparen. Sen måste du själv bevaka din rätt. Kontakta facket om du är osäker.

Fakta:

108 anställda drabbas på Malmström, som hade fem butiker i Malmö, två i Lund och en i Löddeköpinge. På Spirit är 59 personer uppsagda. Spirit hade tre butiker i Malmö och en butik i Lund.

Fyra Malmströmsbutiker och en Spirit har i dagsläget öppet för utförsäljning.

Företagsrekonstruktion: Det är tingsrätten som fattar beslut om företagsrekonstruktion. Tingsrätten utser även en så kallad rekonstruktör som hjälpa företaget att komma på fötter. Går det inte att rädda företag beslutar tingsrätten om konkurs.