Den som jobbar på Samhall och omfattas av samhall-avtalet kan jobba på olika områden och vara medlemmar i olika fackförbund, exempelvis Fastighets och Handels. Men kollektivavtalet är detsamma. Och det är avtalet som reglerar lönen för de Samhall-anställda.

Utöver grundlön ges ersättning utifrån ansvar och mångkunnighet. Det finns fyra nivåer för ansvarstillägg och två för mångkunnighet. Mångkunnighetstillägg kan förloras. Det betyder att lönen kan sänkas om Samhall anser att arbetsuppgifterna inte längre ger rätt till tillägget. Enligt en granskning Fastighetsfolket gjort anser facket att många anställda ligger i fel lönenivå och därmed har en för låg lön.

De 2 000 personer som jobbar inom Handels avtalsområden drabbas inte i samma utsträckning, som exempelvis städare, enligt Hans-Olof Håkansson, ombudsman på Handels. Men problemen finns även här. Därför har parterna tillsatt en arbetsgrupp som ska förtydliga lönesystemet.
– Just att lönerna kan sänkas är någonting vi från fackligt håll vill förändra, säger Hans-Olof Håkansson.

Peter Anttu är klubbordförande på Samhall i Luleå. Hans arbetsuppgifter är varuplock i butik men också morgonstädning av en butik. Är teamleadern sjuk är det han som hoppar in.
– Vi ser över lönerna nu så att alla ligger rätt. Min bedömning är att det ser bra ut. Jag har i dagsläget gjort bedömningen att mitt inhopp som teamleader inte ska göra att jag hoppar upp en lönenivå, säger han och tillägger att det är bra att lönesystemet diskuteras av parterna.
– Det är ett krångligt system, säger han.

Till Fastighetsfolket säger Janeric Agnemyr, avtalsansvarig på Samhall att de inte är ute efter att trycka ner lönerna men att de fått den indikationen från fackligt håll.

– Det finns ju skäl till att vi sitter i en arbetsgrupp om lönesystemet och vi kommer sannolikt att fortsätta det arbetet. Vi behöver hitta saker som gör det mer tydligt, både för våra HR­- och områdeschefer och för de fackliga, säger han till tidningen.

 

Fakta

Samhall

Samhall ger arbete till personer med funktionsnedsättning. Företaget verkar inom olika branscher med bland annat montering och förpackning, lager och logistik, markvård, äldreservice och städning. Av de 20 000 personer som omfattas av Samhall-avtalet jobbar omkring 2 000 på Handels område inom butiker, lager och e-handel. De har uppdrag inom bland annat Adlibris, Inclub, Ica och Ikea. Mellan 400 till 500 personer är medlemmar i Handels. Kollektivavtalet är tecknat mellan de sju LO-förbunden, Handels, Fastighets, IF Metall, GS, Seko, Hotell- och restaurangfacket och Kommunal och Almega.
Källa: Samhall