Efter att regeringen sagt att de vill höja den så kallade resolutionsavgiften har Nordea hotat med att flytta utomlands. Avgiften använder staten om den måste rädda banker i en finanskris. Nordeas agerande har fått Handels och andra LO-förbund, som Kommunal, att reagera.
– Vår inställning är tydlig. Vi vill inte ha Nordea som huvudbank om de flyttar utomlands på grund av den höjda resolutionsavgiften. Men det kommer att vara en process. Att byta huvudbank är ingenting som görs från en dag till en annan, säger Britta Lepp, ekonomichef på Handels.

Varför vill ni inte ha kvar Nordea?
– Vi ser resolutionsavgiften som en försäkring och svenska folket, däribland våra medlemmar, var med och räddade banken under finanskrisen. Men nu när de ska betala vill de fly landet. Nordea har givetvis rätt att organisera sin verksamhet som de vill. Det har vi också.

Handels erbjuder medlemmar förmånliga lån i Nordea. Vad händer med dessa om Handels byter bank?
– De ska inte påverkas, säger Britta Lepp.

Vad har Handels för huvudkrav på en ny bank?
– Det är en komplex fråga. Men i korthet ska de leva upp till våra placeringskriterier, erbjuda bra service och ge bra priser. I vårt placeringsreglemente finns en rad etiska riktlinjer exempelvis.

Danska medier har kopplat Nordea till penningtvätt med mångmiljardbelopp. De läckta Panamadokumenten har kopplat Nordea till avancerat skattefusk. Varför har Handels kvar sina pengar i Nordea?
– Vi har tydligt framfört vårt missnöje med detta, säger Britta Lepp.

Nordea har inte kommenterat just Handels inställning. Men i samband med Nordeas kvartalsrapport i juli sade vd Casper von Koskull att han var bekymrad över vissa kunders reaktioner, skriver DN.
– Jag är orolig för det eftersom de inte är baserade på fakta och jag vill ha en dialog för att förklara. Vi går inte ifrån samhällsansvaret vi har i Sverige. Men runt den här frågan blir det emotionellt, någon gång lite populistiskt och lite nationalistiskt. Mitt svar är att verkligen tala om fakta och ha den dialogen för att ha nöjda kunder, sade Casper von Koskull då.

Enligt Britta Lepp har Nordea inte kontaktat Handels för dialog.

Skulle Handels byta huvudbank är det runt en halv miljard kronor som Nordea förlorar. Men Handels är inte ensamma. Även Kommunal har hotat med att lämna. De har en miljard kronor placerade i Nordea, enligt Arbetet. LO diskuterar just nu hur de ska göra.

Nordea ska diskutera flytten på styrelsemötet på onsdag den 6 september. Därefter meddelas beslut.

Fakta

Resolutionsavgiften

Regeringen vill bygga upp en större buffert som säkerhet vid en eventuell finanskris.
Bufferten, den så kallade resolutionsreserven, uppgår i dag till cirka 22,5 miljarder kronor.
När 2017 är slut beräknas den uppgå till 29 miljarder kronor.
Enligt regeringens senaste förslag höjs resolutionsavgiften med tre miljarder nästa år, för att sedan trappas ned – först till dagens nivå 2019 och sedan med ytterligare en halvering till 2025.
Källa: TT och Arbetet.