Nancy Josefsson både bor och jobbar i Morjärv.

– Det var mycket mer folk på den tiden. Vi hade två kassor och köerna var långa på helgerna. Och man fick sår under naglarna av alla prislappar man fick dra bort!

Så berättar 63-åriga Nancy Josefsson om tiden när hon började på Coop Morjärv 1987. Mycket har förändrats sedan dess. Både i byn och butiken. Då fanns här skola, förskola, en pub. I dag har allt stängt. Butiken har också fått leva med en stadigt sinande kundbas och vikande försäljningssiffror.

Just i dag är det ändå gott om människor i butiken utanför personalrummet där vi sitter. Blippljudet från kassan hörs hela tiden.

– I midsomras fick vi jobba halvt ihjäl oss. Men vi är sega, man vill inte ge sig, säger Nancy Josefsson och ger en blinkning åt butikschefen Ingalill Schäufele som står bredvid.

– Hade det varit så här jämt hade det absolut fungerat, säger Ingalill Schäufele. Problemet är på vintern. Då åker alla till Kalix och stora Coop. De tror att de tjänar några kronor på det, men med bensin inräknat så stämmer det ju inte.

Butikschefen Ingalill Schäufele har fått frågan om att driva den nya butiken men känner att hon gjort sitt i Morjärv och kommer att fortsätta inom Coop på annat håll.

Nedläggningshotet hade funnits länge innan beskedet slutligen kom i våras. På ett sätt är det skönt att det äntligen kom tycker Nancy. Nu vet man i alla fall vad som gäller.

– Hade jag varit något yngre hade det nog känts värre för min del än vad det faktiskt gör. Men visst, man har tillbringat många timmar här. Det känns ju som en familj, säger hon.

Viktor Karbin jobbar för fjärde sommaren på Coop Nära. Han har växt upp i byn och säger att butiken är samlingspunkten där alla möts. Nu går han mest och väntar på stängningen men hoppas att han ska få fortsätta inom Coop i Kalix.

Ute bland butikshyllorna står Nancys kollega Kristina Rönnquist och packar upp varor. För henne är det inte första gången hon upplever en nedläggning. 1996 lades butiken hon jobbade på utanför Stockholm ned.

– Jag sa till mig själv – aldrig mer. Och nu står jag här. Jag vet hur det kommer att bli. Sista veckorna kommer det inga kunder och inga varor. Man går runt bara, säger hon.

Jag vet hur det kommer att bli. Sista veckorna kommer det inga kunder och inga varor. Man går runt bara.

När butiken stänger ska hon börja jobba på Coop i Råneå. Det blir ungefär lika långt att åka från hemmet varje dag.

– Jag jobbade där tidigare så jag känner alla som jobbar, säger Kristina Rönnquist.

Kristina Rönnquist har fått jobb i en annan Coop-butik.

Men det är långt ifrån bara personalen som påverkas. I ett samhälle med cirka 200 invånare är stängningen av samhällets enda matbutik en stor sak. Strax efter beskedet samlades också ortsborna på ett möte där man tog beslut om att försöka starta upp en ny medlemsdriven lanthandel.

Hittills har man fått 180 namnunderskrifter från personer som är intresserade av att betala en startavgift, och  nu undersöker man möjligheten till stöd samt letar leverantörer.

Enligt byföreningens ordförande Ulf Sandström är nedläggningen faktiskt positiv. Tidigare fanns falanger i byn – ”gammalt onödigt groll” som fick invånarna att arbeta mot varandra i stället för tillsammans.

Det här är det bästa som kunde hända oss. Nu samlas vi kring butiken.

– Det här är det bästa som kunde hända oss. Nu samlas vi kring butiken. Är man eniga i en by då kan man förflytta berg, säger han och berättar även om fler planer på ett nytt servicekontor med satsning på e-hälsa och hemkörning av mat.

Inspirationen kommer från Gunnarsbyn, och aktiva från deras lanthandel och byförening har tidigare varit på besök i Morjärv. Efter att Coop stänger den 31 augusti hoppas man ha en ny butik redo att ta över.

#norrbottensveckan

Tillsammans räddade Gunnarsby­borna butiken

Reportage

– Jag tror personligen på den här modellen för landsbygden. Man får större köptrogenhet när man äger butiken. Folk tänker till och inser hur dumt det är att åka 3,5 mil för en liter mjölk som man annars måste göra, säger Morjärvsbon Lars Bergström som också är aktiv i föreningen Hela Sverige ska leva.

Lars Bergström och Ulf Sandström vill starta upp en ny butik.

Ny butik eller inte. Nancy Josefsson har bara några veckor kvar, sen stundar pensionärsliv med fokus på barnbarn och handarbete i stället för butiksarbete. Vad gäller framtiden för butiken och Morjärv är hon både hoppfull och pessimistisk.

– På ett sätt tror jag det har försvunnit för mycket från den här byn för att den ska gå att rädda. Samtidigt kan man absolut driva affär här, så länge man får till ett annat sortiment som passar kunderna.

Fakta: Morjärv

Morjärv ligger uppför Kalixälven, cirka fyra mil från Kalix. Här bor cirka 200 personer. Morjärv är känt för att ha haft Kalix kommuns första och enda trafikljus.

Här finns också en vacker järnvägsstation sedan krigstiden, en kyrka, en badplats och två aktiva sportföreningar - Morjärvs SK och Morjärvs Motorsportklubb.