Runt 35 anställda jobbar i dag med Stadiums e-handel i Norrköping. Ingen av dessa tjänster hotas av robotarna.
– Vi ser att vi kommer ha samma personalbehov i framtiden då volymerna ökar så pass mycket, skriver Stadiums logistikchef Daniel Johansson i ett mejl till Handelsnytt.

Amazon på väg till Sverige: ”Ett stort test för svenska fack”

Lager & e-handel

På det nya robot-lagret kommer även människor att jobba. Men Stadium tror inte att det blir nyanställningar utan att de kommer klara sig med de anställda som redan finns.

Automatiseringen är ett svar på det högtryck som sportkedjans e-handel haft. Robotarna ska kunna göra flera beställningar samtidigt. På så vis ska kunderna få sina varor snabbare och produktionskostnaderna sänkas.
– Det har varit helt nödvändigt för oss att hitta en effektivare logistiklösning, där vi går från manuell hantering till automation, skriver Daniel Johansson.

Stadium är långt ifrån ensam om att satsa på robotar. Andra företag är exempelvis Ica, Boozt, Sportamore, Babyshop och H&M online. En automatisering innebär ofta färre anställa. Men förändringen kan också innebära möjligheter för lageranställda, menar facket.
– Arbetsmiljön blir bättre i och med att man bygger bort tunga jobb som ofta ger arbetsskador. Arbetet kommer att utvecklas och vissa lagerarbetare kommer att bli mer av servicetekniker, sa Thomas Holm, ombudsman på Handels till Handelsnytt tidigare i år.

I dag har Stadium två lager i Norrköping, som jobbar gentemot e-handel och butik. 35 anställda jobbar gentemot e-handeln. Robotarna ska bara jobba gentemot e-handeln.